1793. EL LLOP i EL VIGILANT, DE NIKLAS NATT OCH DAG

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Som a Estocolm a l’any 1793. Amb la mort del rei Gustau III, el país el governa amb mà de ferro un regent, però els vents de la revolució francesa arriben també a Suècia on la tensió és palpable en tot el país que s’ha convertir en un niu de conspiracions i recels.

En aquesta atmosfera irrespirable, Mickel Cardell, un veterà de la guerra amb Rússia on va perdre un braç, descobreix un cos atroçment mutilat al llac de la ciutat. Un advocat llest, racionalista i incorruptible al que no li queda molt de vida perquè està malalt de tuberculosi, Cecil Winge, es assignat per fer-se càrrec de la investigació en un context complicat doncs les revoltes són a l’ordre del dia i la monarquia fa aigües. Aquesta parella, Winge i Cardell, es veuran immersos en un món brutal de perdularis i lladres, de mercenaris i madams, de molt rics i molt pobres. Junts s’enfrontaran al mal i la corrupció de la societat sueca per aclarir la misteriosa veritat que s’amaga rere aquell terrible crim.

1793. El llop i el vigilant és la primera novel.la de Niklas Natt och Dag qui no semblava destinat a la literatura. Però aquest descendent d’una de les famílies nobles més velles de Suècia va decidir fa poc donar el salt a la narrativa de ficció convertint-se en un autèntic fenomen editorial en el seu país.

El llibre s’inspira en l’obra d’Umberto Eco El nom de la rosa per portar-nos a una ciutat d’Estocolm fosca i violenta. I sorprèn com descriu amb gran quantitat de dades aquella ciutat al segle XVIII doncs no es limita a un recorregut pels barris més emblemàtics sinó que procedeix també a fer una anàlisi de les transformacions que la ciutat va experimentar llavors, en especial, les que van afectar el sistema judicial i policial: mostra la lluita de poders que en aquell moment enfrontava a una noblesa que exigia que les comissaries fossin llocs que garantissin els seus privilegis i que en ells s’ajusticiés la plebs que es rebel.lés, amb una facció de la societat aquí representada a través de la figura d’un advocat que aspirava a un cos de policia que defensés els drets de tots els ciutadans i no solament els dels poderosos.

En la novel.la, Cecil Winge i Mickel Cardell són la representació de la col.laboració entre la intel.ligènsia i la força, una estranya parella que beu d’altres que ens ha deixat la literatura com Holmes i Watson i també Guillem de Baskerville i Adso de Melk, protagonistes de El nom de la rosa reverenciada per l’autor suec.

En el llibre, el rei Gustau III no surt molt ben parat. Se sap que de jove era una persona idealista i amb grans objectius pel seu poble, però quan va arribar al poder va abusar d’ell, va practicar censura i es va comportar com un paranoic: va acabar assassinat. L’obra mostra que no va ser un bon monarca però també s’ha de dir que a 1793. El llop i el vigilant gairebé ningú surt ben parat doncs el que veiem és una societat corrupta i escabrosa.

Ningú no diria que aquesta és la primera novel.la de Niklas Natt och Dag doncs aquesta obra històrica amb tocs policíacs llueix un magnífic equilibri entre la forma i el fons. Un molt bon debut.

Niklas Natt och Dag és d’Estocolm i pertany a una de les famílies nobles més antigues de Suècia. Debuta amb una obra que és el primer lliurament d’una trilogia. No seria d’estranyar que la història acabés al cinema.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: