JOAQUIM SUNYER. PESCADORA

     – O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Joaquim Sunyer i de Miró va néixer a Sitges el 1874. Era fill del mestre d’obres Jaume Sunyer i Juncosa i de Rosa de Miró i Argenter.

La seva millor escola va ser el carrer, la platja, el mar i la companyia dels pescadors i els agricultors, així com les incursions en la pintura al costat del seu oncle matern Joaquim de Miró.

El trasllat de la família a Barcelona on coincidiria amb Nonell, Mir, Casas i Torres-García a l’Escola Llotja, el van familiaritzar amb les escenes urbanes amb un cert rerefons social, temàtica que va desenvolupar plenament a París on es va instal.lar el 1896.

Després d’un llarg període a la capital francesa on es va integrar en cercles postimpressionistes i va tenir una notable activitat com gravador, va tornar a Catalunya i va reorientar el seu estil cap a un mediterranisme sobri basat en els esquemes difosos per Cézanne.

La seva exposició individual a la Galeria Fayans de Barcelona el 1911 va ser una gran revelació i Joan Maragall, probablement l’intel.lectual català més escoltat del moment, va consagrar la seva pintura com emblema de la nova catalanitat en un article a la revista Museum.

La mort de Nonell a començament d’aquell any es podria dir que havia deixat la pintura catalana més avançada òrfena d’un líder doncs Anglada-Camarasa vivia lluny i Joaquim Mir s’estava recuperant encara de problemes mentals, cosa que lo l’impedia pintar però sí exercir un lideratge. Per això, la inesperada aparició d’aquest Sunyer renovat va ser adoptada per molts com la del pintor defensor d’un nou moviment acabat de definir i molt publicitat pel carismàtic assagista Eugenio d’Ors, que va rebre el nom de noucentisme.

A partir de 1923, amb la dictadura de Primo de Rivera, el moviment va perdre el paper hegemònic que tenia mentre dominava la Mancomunitat de Catalunya; amb tot, molts dels emblemàtics artistes del moviment van continuar creant dins dels seus postulats estètics. Sunyer ja gairebé no va canviar el seu estil en el futur i per això les seves obres dels anys vint encara responien a aquell noucentisme al que ell havia contribuït decisivament a donar forma.

En aquella mateixa dècada dels vint, Sunyer es va decantar cap als retrats, les escenes de la vida domèstica i els nus. Els retrats mostren el seu pas per la Nova Objectivitat -que buscava formes més simples i contenció- en un clar paral.lel amb la pintura italiana.

I un exemple dels seus retrats és el de l’encapçalament d’aquesta ressenya. Es titula Pescadora i el va fer el 1924.

Es tracta d’una figura de mig cos asseguda i de mirada somiadora; però és un tipus femení que no té res a veure amb els somnis simbolistes que aleshores encara eren relativament recents, sinó que té més a veure amb una manera serena i plàcida d’encarar la realitat. A més, en ella Sunyer fuig de qualsevol anècdota i solament sabem la condició de pescadora de la dona pel títol del quadre perquè a la pintura no hi ha ningun detall que ens indiqui aquest ofici.

Sobre la taula hi ha un utensili de cuina i quatre petites peces de fruita. Res doncs relacionat amb la pesca. I la dona representada tampoc no mostra el més mínim tret de rusticitat, de manera que tal com està representada amb el cap recolzat sobre sobre la mà dreta, més que una pescadora de l’època podria passar per una al.legoria del pensament. Sunyer continuava doncs amb el cànon conceptual noucentista.

Qui vulgui veure l’original de l’obra haurà de viatjar fins a Bilbao doncs es troba exposada al Museu de Belles Arts d’aquella ciutat (com hem explicat, Sunyer la va pintar el 1924, i el museu bilbaí la va comprar l’any següent aprofitant una exposició de l’artista en aquelles mateixes dependències).

Joaquim Sunyer, un dels grans pintors del Noucentisme.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: