RUBENS. LA CARITAT ROMANA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Pero i Cimó, els protagonistes de La caritat romana.

Primer pla de Pero.

 

Peter Paul Rubens és un dels grans pintors de l’escola flamenca del barroc. Es a més, un dels artistes més prolífics doncs es guarden d’ell unes 1.500 obres, xifra certament marejant i que és només explicable per la col.laboració dels membres del seu taller.

Té un estil ple de sensualitat, color i moviment que va plasmar en diversos gèneres com la pintura històrica, la mitològica, la religiosa, la retratista, paisatgista…

Molts dels elements identificadors del seu estil es posen de manifest en el quadre que veiem en l’encapçalament: La caritat romana.

Es la representació d’una escena realment sorprenent que ha sigut plasmada també per d’altres pintors i escultors: una jove donant de mamar un home vell.

Els personatges son Cimó (l’ancià) i Pero (la noia). Cal aclarir que l’escena reflecteix un cas d’amor filial: un home empresonat i condemnat a mort per inanició és alimentat d’amagat per la seva filla que utilitza la seva llet.

Es un assumpte d’origen pagà que apareix en l’obra Fets i dites memorables de Valerius Maximus, escriptor romà que en aquesta obra dedicada a l’emperador Tiberi enalteix una sèrie establerta de virtuts romanes a través d’anècdotes i relats tradicionals extrets d’historiadors i filòsofs.

Aquí enalteix, no cal dir-ho, la caritat dels romans i ho fa en un doble sentit perquè por un costat tenim la virtut de la noia intentant salvar el seu pare de la mort per desnutrició, alletant-lo (Pero acabava de ser mare).

I l’altra demostració de virtut es produeix quan el carceller ho descobreix i ho denuncia als jutges; afortunadament aquests quedaran tan impressionats per l’acte de caritat de Pero que decidiran alliberar al seu pare.

Realitzada el 1612, Rubens fa en l’obra una nova demostració de les seves qualitats pictòriques amb una perfecta representació del tema ple del color que li és característic.

Per veure el quadre a pantalla completa cliqueu aquí.

Qui vulgui veure l’obra original haurà de viatjar fins a Sant Petersburg doncs es troba exposada al Museu Hermitage de la ciutat russa.

 

Així era Rubens (autoretrat).

Aquest mestre d’Anvers, considerat l’artista flamenc barroc per excel.lència, a més de ser pintor i dibuixant era diplomàtic. Els seus llargs viatges al servei de reis i prínceps per les corts d’Espanya i Itàlia li van permetre entrar en contacte amb el millor de la pintura, escultura i literatura renaixentista i li van possibilitar conèixer dos dels més il.lustres pintors de l’època: Caravaggio i Valázquez

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: