MÒNICA CASTANYS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Aquest quadre titulat Vintage Market és de la pintora barcelonina Mònica Castanys.

Mònica té una sòlida formació doncs és llicenciada en procediments pictòrics per l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja de Barcelona i també ha cursat estudis a institucions com el Reial Cercle Artístic de Barcelona o l’Escola Lorenzo di Medici de Florència.

L’afició per l’art li ve de família doncs el seu pare era ceramista i gran aficionat a la pintura i el seu avi dibuixant humorista esportiu (Valentí Castanys, el creador de l’Avi del Barça).

La Mònica llueix una llarga trajectòria que s’ha plasmat en un munt d’exposicions no solament aquí sinó a nivell internacional: a França, Suïssa, Bèlgica, Austria, Luxemburg, Països Baixos, Dinamarca, Anglaterra, Noruega, Itàlia, Alemanya… han vist les seves obres.

Té un estil molt atractiu, de caire figuratiu amb elements impressionistes i un traç expressiu amb el que retrata ambients urbans, situacions quotidianes i senzilles, l’essència de moments donats a l’atzar, en els que la dona és protagonista, una dona moderna, independent i cosmopolita i que per moltes de les situacions reflectides, també és hedonista. Els personatges són anònims amb rostre ocult o difuminat, però son capaços de generar la idea d’una història per la seva pròpia quotidianitat; sovint un perfil o una esquena obren més possibilitats de suggerir que la concreció d’una cara.

Diríem que l’artista ens converteix en espectadors, observadors discrets d’històries que només se suggereixen. Es remarcable el talent que té per extreure bellesa d’instants senzills, marcats per la llum i el color.

Mònica Castanys ha tingut l’amabilitat de respondre a les nostres preguntes:

La Bellesa: Quan vas saber que havies de ser pintora?

Mònica Castanys: Suposo que des de sempre, de ben petita de la manera que m’ho passava millor era omplint blocs de dibuixos, per Reis sempre demanava llapis de colors i retoladors… a casa sempre hi han hagut pintures, doncs el meu pare era ceramista però la seva passió era la pintura. Em dedico a pintar perquè és allò que em fa feliç…

L.B: On vas estudiar pintura?

M.C.: A l’Escola Superior de Disseny i Art “Llotja” de Barcelona, vaig fer l’especialitat de procediments pictòrics… i a altres escoles de pintura com a complement.

L.B: Quin va ser el teu primer quadre?

M.C: No ho recordo… però sí recordo el primer quadre amb el que vaig sentir una emoció única, molt especial, un 110x110cm que actualment tinc a casa. Vaig trigar força temps en tornar a sentir el mateix pintant, la sensació de no ser jo qui executa l’obra…

L.B: Com descriuries el teu estil?

M.C: Uiiii!! Què difícil!…figuració actual??.. però no crec que estigui dins de cap corrent o estil concret.

L.B: I com et definiries tu com artista?

M.C: Artista és una paraula que al meu parer s’utilitza massa a la lleugera… suposo que l’artista o creador és pot definir amb els mateixos adjectius que la persona en sí, el seu caràcter…en l’obra ho plasmo tot.

L.B: Què és el que més t’inspira?

M.C: La bellesa que puc trobar a molts llocs, fonamentalment en la figura femenina, però a moltes altres percepcions, a un moment concret, un pensament, una música….

L.B: Què busques amb la pintura?

M.C: Suposo que sorprendre’m a mi mateixa… gairebé diria que és al contrari, és la pintura que busca i demana coses a qui l’està creant.

L.B: Quin creus que ha de ser el sentit de la pintura? L’art per l’art, denúncia, expressió de sentiments, una barreja de tot plegat?

M.C: Sense expressió de sentiments no existiria cap de les arts… el sentit de la pintura a l’igual que totes les disciplines artístiques seria la d’emocionar, el com i el què, arribant i explicant de la manera personal que cadascú vulgui.

L.B: Les dones son les protagonistes dels teus quadres. Son dones a les que normalment no se’ls veu la cara. A què es degut?

M.C: M’agrada molt el cos femení, el gest, el moviment… sempre observant-lo sense intimidar. En aquests moments no m’interessa tant el retrat com una situació d’una figura que porta una historia que jo m’imagino…

L.B: Quin és el teu procediment pictòric? Plantes el cavallet al carrer o t’estimes més pintar al taller sobre imatges de fotografia?

M.C: Normalment faig apunts del natural, notes ràpides … recullo material fotogràfic i després pinto l’obra a l’estudi… tot i que trobo imprescindible pintar del natural sempre que es pugui.

L.B: Quins son els teus pintors favorits o els que més t’han influït?

M.C: Admiro a molts pintors i d’estils molt diferents…Francesc Gimeno, Lucian Freud, Alex Kanevsky (amb qui vaig tenir la sort de poder assistir a un curs seu)  Vermeer, Susan Ryder, Nicolas de Stael…no pararia, jejeee…

L.B: T’han influït altres disciplines artístiques?

M.C: Sí, sobretot la música. Hi trobo moltes similituds amb la pintura, de fet m’agradaria pintar com composa Wim Mertens. Sempre pinto amb música a l’estudi d’en Mertens, Carles Cases, Michael Nyman… Fa que tingui una part del meu cervell en el món dels sons i això m’ajuda a deixar-me anar.

L.B: Creus que un artista neix artista o és un tarannà que aflora per les circumstància de cadascú?

M.C: Crec que cadascú neix amb unes qualitats innates, n’hi ha que neixen amb talent… després cal poder-les desenvolupar i voler cultivar-les.

L.B: Quina opinió et mereix l’art contemporani? Més art que màrqueting o al revés?

M.C: Igual que en totes les èpoques, hi ha art sincer i obra creada per especular.

L.B: Quin consell donaries als que estan començant en la pintura?

M.C: Pintar, pintar i pintar, jejeeee!!!!

Aquest vídeo ens ofereix un recull de l’obra de Mònica Castanys:

 

Mònica Castanys Font al costat d’algunes de les seves obres.

El seu web és https://monicacastanys.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: