LA SIBÈRIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’entrada de La Sibèria.

Dins de l’establiment ens trobem amb un espai molt elegant.

Val la pena fixar-se no sols amb la roba sinó també amb els detalls arquitectònics i ornamentals…

… com aquests…

… o com aquests.

Aquí apreciem d’altres detalls a les parets.

I per racons que no quedi…

… com aquest…

… o aquest.

 

En els temps que corren, no ens gens habitual poder parlar d’un negoci que té més de 125 anys d’història. Un d’aquests exemples gairebé heroics el trobem al número 15 de la Rambla de Catalunya. Es la pelleteria La Sibèria.

Tot va començar quan a finals del segle XIX un eixerit noi de Balaguer, Josep Ticó i Rebert arriba a Barcelona amb ganes d’aprendre. Entra d’aprenent en una casa de pells adobades, Can Montiu, i endevina el brillant futur de la pelleteria. Així que decidit a ampliar coneixements, marxa a París per entrar més a fons en l’ofici i es posà a treballar a Can Revillon, famosa casa ara i aleshores a tot el món. Allà va aprendre l’ofici de tallador i és a la capital francesa on madura la idea d’establir-se pel seu compte.

Dit i fet:  va instal·lar el seu negoci al carrer de la Portaferrissa quan només tenia 21 anys. Era el 1891, l’any doncs de la fundació de la pelleteria. Per cert, la va batejar com La Sibèria perquè aquest és un dels territoris més rics en pells de tot el món.

El context era bo perquè aquell final de segle va ser una de les etapes més creatives, més apassionants i més decisives de la nostra història recent, i va donar naixement a multitud d’iniciatives i d’empreses com és aquest cas.

Temps després es va traslladar al carrer Petritxol i posteriorment al carrer Santa Anna.

L’èxit del negoci i la dinàmica de Barcelona que estava sortint de les muralles per fer-se molt més gran a l’Eixample, van fer que l’any 1907 Josep Ticó s’instal·lés al mateix lloc on avui es troba la casa matriu, a la Rambla de Catalunya, xamfrà amb la Gran Via de les Corts Catalanes.

La Sibèria té l’honor de ser la primera pelleteria pròpiament dita de Barcelona i de l’Estat. Fins aleshores, les pells fines només es feien servir per ornamentació. A partir d’aquell moment es van començar a fer peces de vestir, especialment abrics i capes. Per això es pot considerar la pionera en la introducció de la pelleteria.

En els seus tallers es transformem en peces de luxe pells de xinxilla, visó, renard, mouton, rex… Amb les noves tecnologies tracten la pell per fer-la lleugera i suau com el vellut. D’aquí que puguin oferir peces amb el glamour típic d’aquests productes per vestir. A més, en el cas concret de La Sibèria, presenten unes col·leccions molt completes que han sigut requerides més d’una vegada a l’estranger.

El 2016 va ser un anys ben especial per ells perquè van complir 125. I ara, a per 125 més i els que calguin.

El seu web és http://www.pelleterialasiberia.com/

La Sibèria ja va per la quarta generació familiar: Victòria Espar Almeda i Marc Espar Figueras son els que porten ara el timó de l’empresa.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: