ANDREAS FEININGER

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Lluna creixent a Manhattan.

L’escultora Ruth Vodicka treballant.

Núvols a Arizona.

Estudiant l’aranya vídua.

El port de Nova York.

Entrenament a la Força Aèria.

Cataractes de Niàgara a l’hivern.

Multitud a Coney Island.

Fàbrica d’acer a Illinois.

Vista del llac Louise a Canadà.

 

Parlem d’un fotògraf nord-americà nascut a París i educat a Alemanya: Andreas Feininger (1906 – 1999).

L’afició pel món de l’art li venia per part del pare, Lyonel Feininger, nord-americà d’origen alemany qui va ser professor de la Bauhaus i pintor avantguardista vinculat amb l’expressionisme.

Andreas es va educar a Europa, va estudiar a la Bauhaus de Weimar i a l’escola d’arquitectura de Zerbst. Fins i tot va arribar a treballar com arquitecte abans de dedicar-se a la fotografia.

Les seves primeres publicacions fotogràfiques són del 1930, però al 1932 encara treballava com arquitecte, a Paris, on s’havia desplaçat per col.laborar amb Le Corbusier.

Posteriorment va iniciar un negoci de fotografia industrial i d’arquitectura a Estocolm, però amb l’ascensió de Hitler al poder i l’extensió de la guerra després, va marxar als Estats Units on treballaria per la revista Life realitzant les seves primeres imatges d’èxit, en aquell moment centrades en la vida urbana de Nova York.

Aquestes fotografies de la ciutat nord-americana dels anys quaranta i cinquanta van ajudar a definir per sempre no solament com era una gran ciutat del segle XX sinó com s’imaginava a sí mateixa i el lloc que ocupava en el món. Amb els seus carrer amb molt de tràfic, els seus icònics ponts i el seu inimitable skyline, Nova York assumia el seu caràcter de lloc gran i vibrant.

Encara que són aquestes fotografies el que més fama li ha donat, les seves imatges no es van limitar a la ciutat, també era fotògraf de ciència i natura: plantes, minerals o closques van passar pel seu objectiu.

Va ser un gran divulgador de la fotografia sobre la que va escriure un munt de llibres.

No cal dir que va rebre diversos reconeixements com l’Infinity Lifetime Achievement Award concedit per l’International Center of Photography, el Roberto Leavitt de la American Society of Media Photographers o, fora dels Estats Units, el Premi de cultura de l’Associació Alamanya de Fotografia.

Les seves fotografies van ser exposades en mostres individuals i col.lectives en llocs tan diversos com el Museum of Natural History, The International Center of Photography, MoMa, The Metropolitan, The Smithsonian i per descomptat, en exposicions en galeries més petites de varis llocs del món.

Andreas Feiniger, un fotògradf divulgador de la fotografia.

Com el seu pare, va ser professor de la Bauhaus.

Les seves fotografies estan en les col.leccions permanents  del Center for Creative PhotographyMuseum of Modern ArtMetropolitan Museum of ArtNational Gallery of Art,  Victoria and Albert Museum de Londres i a George Eastman House a Rochester, Nueva York.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: