ALICIA SAVAGE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Deixant volar la imaginació.

La ceguesa de la temptació.

Que entrin els núvols.

Brisa lleugera.

Estenent la roba.

L’enigma de la vida.

Tocant de peus a terra.

 

L’obra de qualsevol fotògraf és sens dubte molt personal, però la que veiem avui aquí és, a més, ben particular.

Es tracta de la fotògrafa de Boston Alicia Savage que se centra únicament en l’autoretrat. Ella és doncs sempre fotògrafa i objecte alhora.

Té un estil surrealista i exploratori -en aquest cas de sí mateixa-.

Va fer un taller amb el fotògraf Brook Shaden i aquest li va ensenyar que es pot crear qualsevol idea en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Així que Savage va començar a viatjar càmera en mà per trobar idees en quants més llocs millor.

D’aquests viatges en va sortir la sèrie Destinacions de la que veiem unes quantes imatges a l’encapçalament. Es tracta d’una col.lecció de fotografies inspirades per la decisió de l’artista d’explorar-se a sí mateixa: viatjava sola i es deixava portar per la curiositat trobant inspiració en les experiències amb les que s’anava trobant. El concepte d’algunes de les imatges ja l’havia ideat per avançat, mentre que d’altres les creava completament segons l’impuls.

En les fotografies sempre apareix Savage amb la cara tapada. Ho fa així perquè d’aquesta manera, en no poder-se identificar clarament en el personatge, permet als espectadors interpretar les imatges de manera més lliure incorporant el seu propi viatge i experiències, es a dir, es tracta de que l’espectador es posi en la pell del personatge d’acord amb la seva pròpia experiència.

Les imatges estan molt treballades. Per posar dos exemple de les que aquí veiem, a Brisa lleugera ha hagut de cuidar fins al més mínim detall com la levitació, la intensa llum del dia que entra per la finestra, el vestit i el cabell que lluiten contra el vent, que els diferents colors encaixin, el to del conjunt… O a Tocant de peus a terra la llum i el vestit s’emporten el protagonisme; va utilitzar una sola llum a l’estudi per crea les ombres i reflexos.

Tant si està viatjant com si es troba a Boston, Alicia Savage està sempre creant projectes i fotografies, en primera instància per ella mateixa perquè va arribar a la conclusió de que havia d’explorar i viatjar sobre tot per ella. I això és el que es veu a Destinacions que no son les tals destinacions ni llunyanes ni exòtiques sinó que son una experiència única i important per ella que tracta de reflectir en la imatge que crea. Per això, la seva pròpia experiència és tan essencial com desenvolupar les seves capacitats fotogràfiques, les dues van de la mà.

Considera que l’autofotografia és molt beneficiosa per aquells que s’estan iniciant en la fotografia perquè poden explorar bàsicament les seves pròpies idees donant més llibertat per provar i desenvolupar la capacitat de la seva tècnica més enllà de la pressió i les expectatives dels altres. A més, crea una connexió més personal amb el treball que es fa.

A vegades ella no és conscient del seu estil mentre està fent la feina, més bé confia, més que en un estil, en els costums i tendències que ha seguit. I encara que les seves fotografies estan sempre canviant, en aquests costums i tendències es reflectirà el seu estil que en qualsevol cas sempre serà una expressió de qui ella és.

Per tot això, el que aquí veiem son molt més que imatges surrealistes o introspectives. Cal valorar tot el treball que a propòsit no es veu a simple vista.

 

Aquesta és Alicia Savage, sempre amb la cara amagada o semicoberta. Diu que en ser alhora subjecte i fotògrafa, li permet un control total sobre la idea de la imatge que vol produir.

El seu web és http://aliciasavage.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: