MARIA BARBAL. L’AMIC ESCOCÈS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

El dibuix del jardí de l’hospital on dos soldats ferits s’estan curant porta una dedicatòria: «A l’amic escocès». La va escriure un noi, Benet, nascut en un poble del Pirineu, i està adreçada a un brigadista de la Guerra Civil Espanyola, George, un escocès que s’havia apuntat a les brigades internacionals perquè combregava amb el comunisme i fugia de la tirania del pare. A la novel·la assistirem a la infantesa i la joventut d’en Benet, al seu ambient familiar, a com renuncia a la ciutat i, acabada la guerra, a una carrera artística. També, a la seva gran història d’amor i a l’amistat, que ha crescut forta en moments difícils i s’alça per damunt dels anys. En George ens assabentarà del que encara ens faltava conèixer de tots dos i llavors, com si fos un arbre, s’adona que ha posat les arrels a la terra de l’altre.

L’amic escocès és la novel.la que ha publicat fa poques setmanes Maria Barbal. Els dos joves es coneixen durant la Guerra Civil espanyola i es retroben al cap de més de 30 anys en la maduresa. Les seves vides es veuen marcades pel conflicte armat però el seu retrobament esdevindrà una gran alegria per tots dos. George, ara periodista del Daily Telegraph, és el narrador a l’inici i al final de la novel·la i dibuixarà les trajectòries de l’un i de l’altre. El relat recorrerà la vida d’en Benet des del seu naixement en un poble de muntanya, els seus somnis juvenils i la seva relació familiar, els neguits de la professió i les ferides de la guerra, la renúncia a una aspiració artística i, en especial, la seva història d’amor amb l’Elvira.

Aquest llibre va sorgir per unes notes preses per una persona que va viure la Guerra Civil. Feia més de 20 anys que Barbal les tenia, però al posar-se a escriure, li era difícil trobar la història que hi havia darrere d’elles perquè eren records, sensacions, comentaris de llibres i esborranys de cartes.

Però va arribar un moment que va obtenir les cartes que havia escrit aquesta persona a la seva enamorada i aquí va descobrir que la història tenia un altre caire; hi havia una evolució interessant de la parella i li va semblar que hi havia un trajecte per arribar a una novel·la.

I dit i fet, va donar forma als dos protagonistes, diferents, gairebé contraposats. Per una banda, en Benet es veu reflexiu, té en compte els altres, és bastant tímid i té profunditat perquè li agrada millorar intel·lectualment i és capaç de renunciar al seu projecte de vida pels altres. Per l’altra, en George, és tot el contrari perquè és espontani, directe, obert i fogós.

La novel·la ofereix una mirada sobre una època, des dels anys 30 del segle XX a la dècada dels 70, i en especial sobre l’efecte que els fets polítics importants imprimeixen en els joves i en el seu futur. La narració s’escriu en un context de guerra, una confrontació que afectava molt especialment als perdedors i a la gent humil i era època en la que moltes persones se sacrificaven pels seus pares i la seva situació, i acataven submisament la decisió del pare, que en el cas d’en Benet era que el volia treballant, com ell, en la reconstrucció de camins i carreteres a Obres Públiques i, per tant, renunciant als seus somnis: “Sí, sí, com vós digueu. Després, calla. S’adona que diu adeu per sempre al dibuix, a l’escultura”. Aquí la història s’explica sobre un paisatge molt definit, totalment propi, on es narra com es vivia en aquell temps.

Tornant a les fonts de l’obra, es narra l’experiència del jove que es ferit durant la guerra, i durant la convalescència té un temps per escriure sobre les seves pors, sobre les seves reflexions, sobre les lectures… en canvi, a les cartes d’enamorat d’aquest mateix soldat, es veu una altra cara del personatge. Això és el que va sorprendre a Maria Barbal perquè semblava que el to de les cartes de convalescència era la seva característica: la timidesa, el seu pessimisme, la seva conformitat, barrejada de frustració… i per contra, a les cartes d’amor hi havia algú que havia tret de dins seu una seguretat, una exigència cap a la persona que estimava que semblava fins i tot contradictori. I després venia la part de la seva estimada que les cartes donaven a l’escriptora, amb la seva dificultat per lliurar-se a la felicitat de l’amor, com conseqüència de les vivències de la guerra i de la postguerra, sí, també de la postguerra doncs allò era un poble petit on era mirada les vint-i-quatre hores del dia.

Partint doncs d’aquests fets reals, Barbal ofereix un dels encerts de la novel·la: ella com autora desapareix per donar total protagonisme als personatges. I atenció a l’ús del llenguatge, especialment de la parla pallaresa, que és en tot moment coherent amb aquests personatges i no representa cap dificultat pel lector estàndard perquè el significat s’entén perfectament pel context.

Una interessant obra que és un bon reflex d’un temps no tan llunyà.

Maria Barbal i Farré (Tremp, 1949) es va donar a conèixer amb la novel·la ‘Pedra de tartera’, premis Joaquim Ruyra 1984 i Joan Crexells 1985. Aquest llibre obre un cicle novel·lístic amb el Pallars nadiu de l’autora com a punt de referència, que també integren ‘Mel i metzines’ (1990) i ‘Càmfora’ (premis de la Crítica 1992, Crítica Serra d’Or 1993 i Nacional de Literatura 1993). La seva obra com a novel·lista també comprèn els títols ‘Escrivia cartes al cel’ (1996), ‘Carrer Bolívia’ (1999), ‘Bella edat’ (2003), ‘País íntim’ (Premi Prudenci Bertrana 2005) i ‘Emma’ (2008). També ha publicat les narracions ‘La mort de Teresa’ (1986), ‘Ulleres de sol’ (1994), ‘La pressa del temps’ (2009) i ‘Cada dia penso en tu’ (2011). L’any 2014 va publicar la que fins ara era la seva darrera novel·la, ‘En la pell de l’altre’.

Traduïda a l’alemany, el francès, l’espanyol, el portuguès o l’italià, i guardonada amb la Creu de Sant Jordi, Barbal és avui una referència de la literatura catalana.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: