LINDA McCARTNEY

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

John Lennon i Yoko Ono.

Mick Jagger.

Paul McCartney i els seus fills a la seva casa d’Escòcia. 

L’actriu i model Twiggy.

Linda i Paul McCartney autoretratant-se al bany.

Jimi Hendrix.

Paul McCartney.

Janis Joplin.

Els Beatles a Londres el 1969.

Els peus de Paul McCartney.

 

A la fotògrafa novaiorquesa Linda Louise Eastman (1941 – 1998) se la coneix més com membre del grup musical Wings on va tocar amb el seu marit, Paul McCartney, que no pas com fotògrafa. Per això ha passat a la història com Linda McCartney i com una dona que va fer moltes coses: intèrpret, compositora, fotògrafa i activista en favor dels drets dels animals.

Com fotògrafa va fer una bona feina, especialment deixant un fresc testimoni gràfic de la revolució musical dels anys seixanta de la que el seu marit i la resta de Beatles van formar part.

Linda Eastman era la segona de quatre germans, sent el seu pare fill d’immigrants russos-jueus. Es va graduar a la Scarsdale High School el 1960 i posteriorment assistiria a la Universitat d’Arizona per estudiar Història de l’Art.

Va començar a treballar a la revista Town & Country i va ser l’única fotògrafa no oficial a bord del iot SS Mar Panther, al riu Hudson, que va ser autoritzada a entrar durant la festa de promoció dels Rolling Stones que allí es va celebrar. Va fer fotografies molt espontànies de Mick Jagger i Brian Jones que eren molt millors que les imatges formals que va fer el fotògraf oficial del grup. Com que ella no era fotògrafa oficial, va haver de vendre-les a alters periodistes. Això la va ajudar a fer-se un nom com fotògrafa d’esdeveniments relacionats amb el rock & roll. Posteriorment, fotografiaria artistes com Aretha Franklin, Jimi Hendrix, Bob Dylan, Janis Joplin, Eric Clapton, Simon and Garfunkel, The Who, The Doors y Neil Young.

Va conèixer a Paul McCartney en un concert de Georgie Fame al club Bag O’Nails de Londres; havia viatjat al Regne Unit amb l’encàrrec de prendre fotos dels músics de Londres, especialment dels Beatles. Es van trobar de nou a Nova York i es van casar el 1969 a Londres.

Linda tenia un record: el 1968 havia fotografiat a Eric Clapton per la revista Rolling Stone convertint-se en la primera dona que publicava en portada d’aquest magazín. Aquest fet és indicatiu del prestigi que tenia. I posteriorment, el 1974, ella i Paul McCartney van sortir també en portada d’aquesta revista: és l’única persona que ha figurat en portada com autora i com retratada.

Quan al 1970 els Beatles es van dissoldre, Paul la va ensenyar a tocar el teclat i va insistir molt perquè entrés en el seu nou projecte musical: els Wings. Linda va accedir i van obtenir diversos premis Grammy i fins i tot un Oscar el 1974 per la cançó Live and let die esdevenint una de les bandes de més èxit dels setanta.

Tornant a la seva faceta de fotògrafa, la seva obra ha sigut exhibida a més de mig centenar de galeries de tot el món així com al Victoria and Albert Museum de Londres. El 1993 es va publicar un llibre titulat Linda McCartney’s Sixties: Portrait of an Era, que reunia una col.lecció de les seves fotografies preses a artistes famosos i a la seva pròpia família i amics durant els seixanta.

Al marge de la fotografia i la música, Linda va escriure llibres de menjar vegetarià i va fundar una empresa: Linda McCartney’s Foods Company, una empresa de cuina, òbviament vegetariana, que va tenir èxit als Estats Units i al Regne Unit.

Va morir prematurament al seu ranxo de Tucson a causa d’un càncer.

 

Aquí veiem a Linda McCartney amb la seva càmera. Deia que li agradava fer fotografies que tinguessin un punt d’humor i fins i tot de surrealisme. Les seves fresques imatges són un molt bon testimoniatge de la vida musical dels anys seixanta (i de la seva vida amb Paul també), entre d’altres temes.

El seu web és https://www.lindamccartney.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: