JORDI NOPCA. LA TEVA OMBRA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Les vides dels dos germans que protagonitzen La teva ombra transcorren en paral·lel, ara com dos rius, ara com dos cotxes en sentit contrari. L’estiu del 2010, en Pere, de vint-i-cinc anys, que viu a Barcelona amb els pares, es distreu amb la música electrònica, el projecte d’una pàgi­na web d’oci i cultura i les trobades sexuals amb la Kate, una violinista anglesa enigmàtica. Però no aconsegueix treure’s del cap la seva exnòvia Laura. Mentrestant, el seu germà gran, en Joan, un lector voraç que fa de mestre de primària, porta una vida secreta que l’afectarà de ple. El germà petit admira el gran, el gran veu en el petit una versió millorada d’ell, però cap dels dos no explica a l’altre gaire de la seva vida privada. Fins que un dia un s’assabenta que l’altre està amb la mateixa parella que ell havia tingut.

Paral.lelament, el protagonisme dels esmentats germans, es complementa amb dos papers que no són tan secundaris: el de les dues dones de les quals en algun moment s’enamoraran de tal manera que la marca de la seva companyia condicionarà extremament la trajectòria vital dels dos.   

L’últim llibre de Jordi Nopca és un atractiu joc de miralls en moviment i de relacions encreuades que permet, a nosaltres el lectors, entrar en contacte des d’angles diversos amb les vides i els sentiments dels personatges que apareixen en aquest relat. És una història en la qual hi ha ingredients d’infidelitat, de venjança, de culpa i d’uns quants sentiments exaltats que, després de viure’ls en pròpia pell, tant Pere com Joan miraran d’afrontar-los, entendre’ls i racionalitzar-los gràcies al recurs de l’escriptura.

La teva ombra està ambientada en la Barcelona del Sonar i del CCCB; ens parla d’una generació que es troba entre els 25 i els 40, que viu la precarietat laboral i partint de la relació dels dos germans, explora la complexitat de les relacions fraternals i també els canvis que s’han viscut en els darrers anys en les relacions amoroses.

En les més de cinc-centes pàgines que té l’obra, trobem una narració plena de sorpreses i de viratges. La seva estructura és la suma dels relats que escriuen els dos germans a partir de les mateixes situacions que viuen però amb una actitud molt particular en cada cas, perquè mentre Pere s’expressa amb la sensibilitat ferida, Joan ho fa amb agressivitat. Són dues actituds extremes que exigeixen un ferri control de l’autor sobre tots els aspectes de la trama i, sobretot, un notable exercici d’estil, perquè el que separa un relat de l’altre i defineix els caràcters dels dos personatges és el llenguatge amb què es van desenvolupant.

El resultat és una obra ambiciosa sobre la identi­tat personal en els nostres dies, que combina molt bé el drama i la ironia. Ja des de les pàgines inicials se’ns ofereix un bon retrat de la vida familiar i la quotidianitat en la que aniran apareixen conspiracions i venjances, com si fos una novel.la negra domèstica però sense violència. Relat enginyós i trufat de referències musicals i cinematogràfiques, té un final que no deixarà indiferent.

En aquest vídeo, l’autor ens dóna més detall de l’obra:

 

Jordi Nopca és escriptor i periodista. Actualment és redactor al diari Ara i coordinador del suplement setmanal de llibres Ara Llegim. Ha publicat la novel·la El talent (2012), i Puja a casa (2015), premi Documenta, recull de contes traduït al castellà, al neerlandès i properament a l’anglès. Amb La teva ombra ha guanyat el Premi Proa de Novel·la.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: