MARY KARR. ILUMINADA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Una jove que va passar una dura infantesa a Texas en una família estranya i poc aconsellable, viu durant la seva primera maduresa un infern del que pot ser solament la poden salvar la literatura, la fe i l’ajuda d’altres que van passar abans pel mateix tràngol, sense oblidar l’amor que sent pel seu fill, cosa que la inunda tant com la confon.

Mary Karr és una bona autobiògrafa, i a diferència d’altres, no se centra en allò que li van fer o en com se sent, sinó en allò que pot fer sentir al lector.

Es curiós que, també a diferència d’altres, hagi fet de la seva pròpia biografia la seva gran obra. Ja havia escrit El club dels mentiders en el que explorava la seva infantesa. Ara torna amb Iluminada, una obra en la que continua tirant del fil explicant aquells primers anys i la relació que tenia amb els seus pares que van marcar l’adolescència i la seva primera joventut. Karr és una noia que fuig de l’ombra d’una mare alcohòlica -també el seu pare era un borratxo-, que es casa amb un noi de bona família i acaba convertida en una esposa i mare alcohòlica. Una mena de viatge d’anada i tornada, un descens als inferns tot plegat.

Solament era una noia de disset anys que fugia de la immundícia de casa seva per començar un viatgi iniciàtic a Califòrnia amb una mà davant i una altra darrere. Primeres drogues, primeres relacions, primeres borratxeres… Després ve el pas per la universitat que acaba deixant, les primeres feines, el matrimoni fracassat i l’esmentat fill.

L’autora explica una versió dels fets despietada amb sí mateixa, no denota autocompassió ni condescendència, el llibre no va per aquí. L’autoconsciència i l’humor negre amb el que passa per diversos moments, sorprèn.

Karr aborda el seu propi alcoholisme, el seu pas per Alcohòlics Anòmins i per diversos psicoterapeutes, la caiguda en la droga, el mal matrimoni amb Warren, un poeta alumne de Robert Lowell a Harvard, que pertanyia a una família de diners que, no obstant, no va ajudar a la jove parella, el naixement de Dev, l’intent de suïcidi, la recerca de la regeneració i el descobriment de déu. Tot està escrit amb una gran honestedat, analitzant-se a sí mateixa sense escrúpols i amb un humor irreverent, sense pèls a la llengua, sense sentit del ridícul i amb una prosa visceral que resulta atractiva.

Per això Iluminada és un llibre inclassificable i interessant sobre com créixer i com provar de trobar un lloc al món. Té un estil narratiu intel.ligent, amb capacitat per saber atendre als detalls, connectar elements, recrear ambients i arrodonir episodis.

Es un bon llibre sobre allò que pot significar ser dona als Estats Units i és també una aguda observació d’allò que som i de les possibilitats de transformació.

 

La vida ha canviat molt per Mary Karr. Fa tres dècades que va deixar de beure i ara és escriptora (va per la seva tercera novel.la, la tercera autobiografia -també ha fet poesia-) i exerceix de professora a la universitat novaiorquesa de Siracusa.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: