ELSA MEDINA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Migrant a Tijuana.

Desert de llantes.

Daniela a contrallum.

El bany.

Caminant en les destrosses.

Frontera Mèxic-Estats Units al 2007.

Zuly.

 

No va ser fins als anys vuitanta quan la mexicana Elsa Medina Castro es va donar a conèixer com fotògrafa quan ella rondava els trenta.

I és que acabar dedicant-se a la fotografia va ser una sorpresa per la pròpia interessada que havia estudiat disseny industrial i solament havia fet una curs bàsic de fotografia però no amb la idea d’acabar guanyant-se la vida així.

Va estudiar a la Universitat Iberoamericana de Tijuana i després a la de San Diego, Estats Units, i en les dues, sempre, disseny industrial. Però va ser en aquesta última on va aprendre a fer fotografies “tècniques” que resultaria ser l’inici d’un inesperat camí cap al fotoperiodisme.

Elsa Medina ha retratat sempre des d’una perspectiva crítica i compromesa les formes de vida quotidiana, especialment les mexicanes. Els seus enquadraments són com pintures que mostren realitats socials dotades d’una gran força i sensibilitat.

Es una mirada humanista; aborda factors ideològics des de diversos escenaris buscant influir en el receptor de la imatges.

Primer va formar part de l’equip del diari El Sur de Guerrero i després del de La Jornada. Aquí es va guanyar un nom i va estar onze anys treballant pel diari revolucionant la fotografia documental oferint grans relats de vida realitzant reportatges especials sobre política a Guatemala, Nicaragua i Haití.

Ha guanyat certamens com el de Dos culturas, un solo origen i va quedar segona a Mujeres vistas por mujeres organitzat per la Unió Europea. Ha exhibit la seva feina en diverses exposicions individuals i en més de cinquanta col.lectives tant a galeries com a museus de Mèxic i d’Europa.

Actualment ja viu allunyada del fotoperiodisme i se centra en l’activitat docent i en algun projecte personal, encara que ha confessat que troba a faltar els temps quan era fotoperiodista.

 

Elsa Medina és posseïdora de la medalla al mèrit fotogràfic.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: