SANTIAGO POSTEGUILLO. Y JULIA RETÓ A LOS DIOSES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Mantenir-se és molt més difícil que arribar. Ara, l’emperadriu romana Júlia -l’esposa de l’emperador Sever de qui ha enviudat- es troba al poder, però la traïció i la divisió familiar li poden fer perdre tot. Per acabar-ho d’adobar, el metge Galè li ha diagnosticat allò que ell en grec anomena karkinos i que els romans, en llatí, en diuen càncer. L’enfrontament brutal entre els seus dos fills Geta i Caracalla aboca la dinastia al col.lapse.

En mig del dolor físic i també moral que pateix, qualsevol s’hagués rendit, però ella no, i això que se li acumulen els desastres, la percepció que té és com si estigués lluitant contra els deus de Roma. Tot i aquesta lluita gairebé inhumana, Júlia continua retenint el control de l’imperi.

Després de guanyar el Premi Planeta amb Jo, JúliaSantiago Posteguillo ha escrit la seva continuació: Y Julia retó a los dioses, un nou extens relat de ficció històrica amb Júlia Domna com a eix de diverses intrigues en els segles II i III.

La novel.la, com el primer llibre, té la virtut de recrear encertadament l’antiga Roma i les disputes de poder a palau amb aportacions de mitologia que és un aspecte fonamental en la convivència religiosa-personal d’aquell període.

El protagonisme femení es mostra determinat a mantenir la seva influència i domini en un ambient de lluita fraternal entre Caracalla i Geta, i poc importen els sacrificis que tinguin que fer, tant propis com aliens. A Júlia, l’única cosa que l’importa és que la seva dinastia continuï en el poder sigui quin sigui el preu. I realment haurà de pagar un alt i recórrer a mitjans a vegades fins i tot repulsius.

I és curiós que mentre a la família es podien matar entre ells, per Roma, en canvi, la dinastia de Júlia va constituir un temps de relativa pau social i comercial. L’emperadriu sempre va intentar controlar les situacions amb mà de ferro enfrontant-se amb valentia a tot el que calgués, fins i tot al càncer, i compte perquè ella ni tan sols podia prendre els mitjans pal.liatius que tenien en aquells temps, l’opi diluït en vi que preparava Galè, perquè això l’impedia pensar amb clarividència i ella necessitava pensar per resoldre els problemes, alguns molt greus.

Aquest llibre té molts detalls interessants, un d’ells és al començament quan la deessa Vesta s’enfronta a Júlia perquè no accepta que una dona no romana estigui al poder. I això és també un missatge sobre el que està passant avui a Itàlia -i a molts altres llocs- amb els refugiats, perquè d’on era Júlia? de Síria. Gairebé dos mil anys després estem igual.

No cal dir que Posteguillo ha fet una molt bona feina de documentació que queda perfectament integrada en la narració, sense passar-se amb un excés de dades perquè el ritme de la novel.la no decaigui.

I és que el llibre és llarg amb gairebé vuit-centes pàgines (potser es podria va escorçat una mica), però té suficient èpica, intriga i ambientació com per llegir-lo fins al final. Es una d’aquelles obres que mentre entretenen, ensenyen, que no és poca cosa.

 

 

Santiago Posteguillo és professor de llengua i literatura a la Universitat Jaume I de Castelló. Va estudiar literatura creativa als Estats Units i lingüística, anàlisi del discurs i traducció al Regne Unit.

De 2006 a 2009 va publicar la trilogia Africanus sobre Escipió i Anníbal, i de 2011 a 2016 la trilogia sobre l’emperador d’origen hispà Marc Ulpià Trajà.

Ha estat guardonat per la Setmana de Novel.la Històrica de Cartagena, obtenint el Premi de les Lletres de la Comunitat Valenciana el 2010 i el Premi Internacional de Novel.la Històrica de Barcelona el 2014. El 2015 va ser proclamat escriptor de l’any per la Generalitat Valenciana.

Entre 2012 i 2017 va publicar també tres volums de relats sobre la història de la literatura que van ser molt elogiats per la crítica i el públic.

Posteguillo és Doctor per la Universitat de València i ha impartit seminaris sobre ficció històrica en diverses universitats europees i d’Amèrica Llatina. El 2018 ha sigut professor invitat del Sidney Sussex College de la Universitat de Cambridge.

El seu web és https://www.santiagoposteguillo.es/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: