ARTHUR TRESS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Nen en un malson.

Joc d’ombres.

Sense títol.

Entre un quadre i una fotografia.

Natura morta.

Coit Tower, San Francisco.

Ombra i arbre.

 

De Brooklyn, Nova York, és el veterà fotògraf (aquest any complirà vuitanta) del que parlem avui, Arthur Tress.

Era el més petit de quatre germans de pares separats. Als dotze anys (era el 1952) va començar a fotografiar en circs i edificis enderrocats de Coney Island, Nova York, el lloc on va créixer. La dada, tot i la seva joventut, es prou orientativa de quin havia de ser el seu futur professional.

No obstant, els seus estudis van ser més genèrics, dins de la rama de lletres, naturalment, però sense centrar-se en la fotografia: Història de l’art, pintura, cultures del món i fins i tot filosofia. Això sí, va continuar fent fotografies i alguns curts perquè també li tirava el cinema.

Precisament, al 1962 va viatjar a París per estudiar cine, i aprofitant, va seguir viatjant per Europa i després per Egipte, Mèxic, Japó i Índia. Documentava les cultures que anava coneixent, pobles, tribus… i va quedar especialment fascinat pel món dels xamans.

També va estar un parell d’anys residint a Suècia treballant com fotògraf per l’Stockholm Ethnographic Museum.

El 1968 va tornar a Nova York com fotògraf professional i va poder celebrar la seva primera exposició individual de les moltes que vindrien després.

Tress té un estil que en la dècada dels seixanta es podria emmarcar en el moviment surrealista, però mica a mica va anar marcant un perfil propi que ha quedat entre el formalisme i el món oníric.

Consolidat com un excel·lent fotògraf, en els anys setanta i vuitanta va rebre nombrosos premis i va publicar llibres amb la seva obra.

 

Així es va autoretratar Arthur Tress.

Des de l’any 1992 resideix a Califòrnia i per raons d’edat, està semi retirat.

El seu web és https://arthurtress.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: