HÉLÈNE GESTERN. EL OLOR DEL BOSQUE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

La vida d’Élisabeth Bathori, historiadora de la fotografia, canvia de sobte quan Alix, de vuitanta-nou anys, li confia les cartes del seu oncle Alban de Willecot escrites des del front durant la Primera Guerra Mundial, i adreçades al seu amic, el famós poeta Anatol Massis. Junt a les cartes, la seva investigació la porta a descobrir un diari en clau i un àlbum amb fotografies, un autèntic tresor per la seva carrera professional. Però no solament. Gràcies a l’enigma d’aquestes vides alienes, l’esforç per recrear un temps en el que Alban i els seus éssers estimats encara podien esperar i abraçar-se, amar i somiar, suposa per Élisabeth que reprèn la seva feina després de molts mesos de dol, una oportunitat per tornar a visitar les ombres del seu passat i recordar que continua viva. Aquesta herència memorialística està acompanyada per un altre llegat: una acollidora casa al camp al mig de França. Des d’allí, Élisabeth es capbussa en la història de Willecot i comença a sentir un sincer afecte per ell, un home a qui la guerra va fer abandonar els estudis d’astronomia i que va conviure a diari amb la violència de les trinxeres. Comença també la cerca de Diane, la jove de la que el tinent estava enamorat. A la recerca de respostes, viatja a Lisboa, Berna, Madrid i Brusel·les per citar-se amb totes aquelles persones que, gràcies als records, l’ajudaran a reunir cent anys de vides en un tot amb sentit.

El Olor del bosque de la novel·lista Hélène Gestern, és una obra amb un plantejament creatiu molt actual -allò que en diem docuficció– en la que l’escriptora incorpora elements reals a una construcció narrativa que transita de la metaliteratura a la tragèdia, i entre enterrar i desenterrar, ens arrossega al llarg de cent anys d’història.

L’estructura de la novel·la permet que vius i morts s’interrelacionin oferint-nos una bona narració en la que es creuen temps i vivències en els que la tragèdia de la Història es combina amb drames íntims rescatats de l’oblit.

Tot i la complexitat de la trama composta pel mencionat entrecreuament de diverses històries que semblen connectades per invisibles fils, l’autora arma una narració que resulta coherent mantenint la intriga. Les pistes que Élisabeth Bathori va descobrint llegint les cartes d’Alban, el diari de Diane o amb les seves investigacions (tant arxius com entrevistes), contribueixen a mantenir el nivell just de tensió.

La prosa i el vocabulari són molt cuidats amb frases que en moltes ocasions inviten a la reflexió. L’elegant narració ens transporta, física i emocionalment, per diferents escenaris des de les trinxeres de la Primera Guerra Mundial fins al París ocupat pels nazis. Retrata temes durs com els horrors de la guerra o la violència cap a les dones o els fills, així com les pèrdues i els dols.

Ficció històrica, saga familiar, thriller… no sembla faltar un detall a aquesta travessia pels temps i els silencis. Una molt bona obra de gairebé vuit-centes pàgines sobre la memòria, el passat i el poder de la fotografia. Tota una lliçó d’història.

 

La francesa Hélène Gestern és escriptora i professora universitària experta en lexicografia.

També interessada en la història de la fotografia i l’escriptura autobiogràfica, aquests temes han articulat regularment la seva obra.

Va publicar la primera novel·la, Eux sur la photo, el 2011, per la que va rebre nombrosos premis i va ser un èxit entre els lectors.

A més d’aquest llibre, cal destacar La part du feu (2013), Portrait d’après blessure (2014) i Un vertige (2017), obres traduïdes a diverses llengües però no al català ni a l’espanyol. El olor del bosque és doncs la primera obra que ens arriba traduïda; l’obra original en francès es va publicar el 2016, de manera que no és la seva obra més recent. Es d’esperar que a partir d’ara ens arribaran d’altres traduïdes.

El seu web és http://www.helene-gestern.net/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: