IGNACIO MARTÍNEZ DE PISÓN. FIN DE TEMPORADA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Som al juny de 1977. Juan i Rosa, una molt jove parella, viatgen en cotxe cap a Portugal perquè ella pugui avortar clandestinament, però no arriben perquè tenen un accident i Juan mor. Rosa haurà de fugir de casa seva, dels amics i sobre tot, del seu passat.

Vint anys després Rosa i el seu fill Iván regenten un petit camping a la Costa Daurada. El noi s’assembla al seu pare i té l’edat d’aquest quan va morir. Rosa i Iván han viscut en moltes cuitats: Logronyo, Jaca, Torrelavega… sempre de forma provisional i sempre sols; es podria dir que la vida de mare i fill es resumeix així: “junts els dos, d’aquí cap allà, no tenint a ningú més.”

El noi va néixer a Bilbao, encara que els seus orígens són a Plasència, però la seva mare ja es cuidarà de que no arreli a ningun lloc.

Però com que la vida no es deté, un dia Iván descobreix família i arrels a l’altre costat de la Península. Aquest és un moment en què el noi se sent com si fos un d’aquells herois clàssics dels que parlen les llegendes gregues que han de resoldre l’enigma del seu passat i se sent víctima d’una maledicció que com en les tragèdies, sembla activar-se en el moment en que coneixes la veritat: si el seu pare no hagés mort en l’accident, ell no existiria. I aquesta presa de consciència el convertirà en l’agent de la desgràcia familiar.

Fins aleshores, la mare havia mantingut una relació “peculiar” amb el fill, no solament pels desplaçaments que hem esmentat sinó perquè fins i tot dormien junts fins que ell va tenir divuit anys. Ella el veu com la reencarnació dels seu únic amor. Però com dèiem, tot es trenca quan Iván comença a saber sobre els seus orígens: “quan vaig saber la veritat… es van enfonsar les meves dues vides, la real i la imaginada i em vaig quedar sense res” perquè “saber ens fa diferents, ens converteix en altres persones” i la fuga acaba sent inútil perquè “el passat sempre acaba trobant-te”.

Al costat d’aquesta relació maternofilial malaltissa apareixen altres personatges com Mabel (que s’associa amb Rosa al camping), un altre cor ferit, en el seu cas per maltractaments, Alberto, de Plasència, el millor amic del difunt que vetlla pels interessos d’Iván, i Céline, la seva núvia de Toulouse. I amb els personatges veurem que les relacions familiars són font de conflicte, que l’amor d’una mare cap a un fill pot acabar sent tòxic i que els secrets sempre acaben apareixen.

L’autor de la novel·la, Ignacio Martínez de Pisón, extreu tot el partit d’una situació arquetípica. Les relacions dels personatges posen en joc diverses tensions afectives com les d’un fill que comença a convertir-se en un estrany per la seva mare i per ell mateix i que sent el desemparament de qui ha de fabricar-se un origen i solament troba atzar.

Martínez de Pisón planteja un relat realista en el que els llocs petits i apartats de les notícies -que descriu amb precisió- és on succeeixen les grans històries, molt emocionals. La seva és una novel·la sobre la força, a vegades enverinada, dels llaços de sang; sobre secrets familiars que fan que cada generació es vegi abocada a repetir certs errors, i sobre com el saber ens transforma.

Entre altres coses, el que ensenya és que el passat no resolt és una trampa vital encara que intentem ignorar-lo.

 

De Saragossa és Ignacio Martínez de Pisón. Diu que l’objectiu d’un novel·lista és crear vida.

La novel.la aquí comentada, acaba quan arriba l’any 2000, és la més propera a l’actualitat que ha escrit. Abans ho havia fet sobre la transició, el franquisme i fins i tot la guerra i en aquesta apareixen per primera vegada els telèfons mòbils. Però la trama està poc marcada per la realitat política, és una novel·la de caire més intimista.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: