SARA MESA. UN AMOR

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Un amor és l’última novel·la de Sara Mesa. Una història que es desenvolupa a La Escapa, un petit nucli rural on Nat (Natalia), una inexperta traductora de trenta i escaig anys acaba de mudar-se a una casa llogada. El propietari, que li regala un gos com gest de benvinguda, no trigarà gaire en mostrar la seva veritable cara i els conflictes entorn de la casa -una construcció pobra, plena d’escletxes i goteres- es convertiran en una obsessió per ella. La resta dels habitants de la zona -la noia de la tenda, Píter el hippie, la vella i boja Roberta, Andreas l’Alemany, la família de la ciutat que passa allí els caps de setmana…- acolliran a Nat amb aparent normalitat però en el fons hi ha incomprensió i mútua estranyesa. La Escapa acabarà adquirint una personalitat pròpia, opriment i confusa, que enfrontarà Nat no sols amb els seus veïns sinó també amb ella mateixa.

Els lectors de Sara Mesa ja coneixen l’habilitat que té per representar zones ambigües, però a Un amor encara guanya més contundència, tot encaixa encara més: el lloc escollit -una petita localitat inventada probablement del sud-, les subtils relacions dels personatges, i el seu estil narratiu cada vegada més depurat. Potser el començament del llibre pugui resultar estrany si no es coneix massa la literatura de l’autora, però cal obrir-se a la narració i deixar que Mesa ens porti de la mà. Així anirem entrant en la trama en la que Nat es converteix en una víctima propiciatòria, diguem que necessita rendir-se sense que ella mateixa conegui massa bé les raons, que poden venir de molt lluny, i no sembla que cregui merèixer la seva llibertat. Es diria que per ella trobar un lloc és trobar el seu càstig perquè parteix d’una consciència culpable com conseqüència d’un acte gratuït i estúpid que va cometre i que l’ha marcada: un robatori en l’empresa on treballava.

Però res és més senzill que una explicació psicològica i aquí rau la potència analítica de Mesa: en las relacions amb els personatges de la novel·la, perquè les manifestacions de les malalties de l’ànima són sempre l’objecte de la narrativa d’aquesta escriptora. L’ànima de tots els personatges pateix d’alguna malaltia i la societat també. Una cosa porta a l’altra en un cercle tancat.

El comportament de Nat es degut a que es veu ella mateixa com un ésser anòmal i sempre diu que les decisions que pren o les passes que dona són equivocades; sempre es fa preguntes i acostuma a ser hostil a la resta de gent. Es temorosa, insegura i una mica neuròtica amb els seus malsons. Curiosament sent una macabra empatia cap als maltractadors als que no veu com malvats sinó que els contempla com humans més vulnerables que ella (que de petita va patir maltractament). En cert sentit, si ella ha acceptat la humiliació és perquè es considera més forta. Així doncs, Un amor és, entre altres coses, una exploració de la fosca i desviada voluntat d’una víctima individual.

Nat es veurà unida a Andreas, que a estones fa d’agricultor i a estones fa reparacions bunyoleres: la mediocritat impassible del personatge és per Nat un element de fascinació. I és amb aquests tipus de fets que Mesa ens porta per estranys comportaments humans.

Plena de silencis i equívocs, de prejudicis, tabús i transgressions, Un amor ens confronta amb els límits de la moral en una obra que és exigent i arriscada, i ens ofereix una atmosfera torbadora i asfixiant com si es tractés d’una tragèdia grega, on les pulsions més insospitades dels protagonistes van emergint poc a poc mentre, de forma paral·lela, la comunitat en la que viu la protagonista va construint el boc expiatori: la pròpia Nat.

 

Aquesta és Sara Mesa, escriptora madrilenya resident a Sevilla. Llibre rere llibre, la seva obra ha anat guanyant ambició i profunditat sense perdre els seus senyals literaris d’identitat, com els personatges que es mostren impotents enfront dels seus destins o les atmosferes inquietants i torbadores on aquells es mouen.

Per saber més d’ella cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: