JORDI BERNADÓ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

“Retrat” de Woody Allen al Metropolitan Museum de Nova York.

Jimmy Wales, fundador de Wikipedia, a The London Library.

Atlanta.

La iemenita Nada al-Ahdal, activista contra el matrimoni infantil, vestida de núvia per la infantesa perduda. Amman.

Open a Munument Valley.

Tamariu.

L’activista argentina Rosario Quispe, defensora de comunitats indígenes, a Salinas Grandes, Jujuy, Argentina.

 

Jordi Bernadó va estudiar arquitectura a l’Escola Tècnica Superior de Barcelona i fins i tot va ser membre de l’equip editorial de la revista Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya durant nou anys. Però ara és conegut per la seva feina en el món de la fotografia, això sí, és un dels fotògrafs de referència en arquitectura i és que els orígens marquen.

Per casualitat va trobar en la fotografia una molt bona eina per definir i veure la ciutat, l’urbanisme i la pròpia arquitectura.

Ara bé, no tot és arquitectura. El seu interès pel paisatgisme l’ha portat a treballar amb el format horitzontal panoràmic, usual dins de la tradició del paisatge, però que en l’obra de Bernadó s’allarga mostrant una clara influència del llenguatge cinematogràfic. Aquestes imatges, de gran format, són captades des d’un punt de vista completament frontal.

I també fa retrats -en mostrem alguns-, encara que són uns retrats molt peculiars perquè no mostren la cara del retratat que apareix minúscul i d’esquena. I així, doncs? No hi ha el típic primer pla però sí llocs que són producte de decisions del retratat que també defineixen aquests personatges, potser molt més que la cara. A fi de comptes, la identitat és marcada per la suma de decisions conscients que han portat al retratat fins on és.

Les seves fotos estan plenes de narratives, però també de ficcions i fins i tot a vegades d’una certa ironia. Sobre aquest punt és recomanable el seu llibre Welcome to Espaiñ -no és un error tipogràfic, Spain escrit així- que és una de les publicacions més conegudes de Bernadó on la ironia i la posada en qüestió d’estereotips porta al límit la recerca de contradiccions, absurds i el seu retrobament amb l’atzar. I és aquí on ens atrapa la seva feina, el descobriment de narratives que l’ull del fotògraf congela per suggerir-nos noves històries.

Però aquest llibre és solament un dels molts que ha publicat -en porta més de vint- dels que a part del citat, destaquen Good News* always read the fine print (guanyador del premi Laus, 1999); Very very bad news (guanyador del premi al millor llibre de fotografia a PhotoEspaña 2002 i el premi al millor llibre d’art pel Ministeri de Cultura de l’any 2003) i True Loving and other tales (seleccionat com un dels millors llibres de fotografia  PhotoEspaña 2007) i l’any 2008 va publicar Lucky Looks.

Moltes de les seves fotos creen un dubte raonable en l’espectador que es pot preguntar fins a quin punt les imatges són la plasmació de la realitat o es tracta solament d’una simulació. Bernadó deixa la pregunta sense contestar perquè considera que una de les missions de l’art és precisament aquesta: interrogar.

Els seus treballs s’han exhibit en moltes exposicions individuals i col·lectives a Espanya i a l’estranger on ha exposat en llocs com l’Artist Space de Nova York, la Galeria Vu’ de París, el Filter Space a Hamburg, el Museu Cívic Riva del Garda, la Fundació Telefónica a Madrid, el Fotografie Forum International de Frankfurt o el MAXXI de Roma.

A més, les seves fotos formen part d’importants col·leccions d’art públic i privat com Banc Sabadell, Fundació Telefónica, Bibliothèque Nationale de France, Deutsche Bank Collection, Artium, MUSAC, Fundació Vila Casas, Fundació “La Caixa”, entre d’altres.

 

El lleidatà Jordi Bernadó és arquitecte i fotògraf format a Barcelona, lloc on viu i treballa actualment.

El seu web és https://www.jordibernado.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: