MARTIN JENNINGS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

John Betjeman, per Martin Jennings.

Vista des de l’angle contrari.

Vista posterior.

 

De West Sussex és Martin Jennings, un dels més importants escultors figuratius britànics actuals des que es va començar a dedicar en els anys vuitanta.

Les seves representacions de grans escriptors i poetes són especialment conegudes: John Betjeman a l’estació de St. Pancras, Philip Larkin a Hull, Charles Dickens a Portsmouth i George Orwell als estudis de la BBC.

També cal esmentar escultures de personatges vinculats a la professió mèdica com l’històric John Radcliffe -que va arribar a ser metge reial al segle XVII- a Oxford, Archibald McIndoe -cirurgià del segle XX- a East Grinstead, i Mary Seacole -infermera i metgessa del segle XIX- a l’Hospital St. Thomas de Londres.

Altres escultures populars són la del primer ministre Stanley Baldwin que es troba a Bewdley, Worcestershire, i una figura asseguda de l’actor Ronnie Barker a Aylesbury. Les dones d’acer de Sheffield i el George Orwell de la BBC van rebre el premi nacional PMSA Marsh a l’excel·lència en escultura pública el 2017 i el 2018, respectivament.

Però parlem de la que citàvem al començament, la de John Betjeman.

Aquest poeta, que va viure del 1906 fins al 1984, va ser fonamental per la seva lluita per salvar del tancament l’estació de St. Pancras durant la dècada de 1960. Quan Londres i Continental Railways van transformar l’edifici per utilitzar-lo com nova terminal de l’Eurostar quaranta anys més tard, la companyia va buscar un mitjà per retre-li homenatge.

Després d’un concurs organitzat per l’agència d’arts Futurecity, es va encarregar una escultura en bronze de 2,1 m d’alçada del poeta mirant cap al sostre de l’estació. La figura està acompanyada, a terra del vestíbul, per versos de Betjeman.

Jennings va representar el poeta amb la cua de l’abric onejant per l’efecte del vent aixecat pel pas d’un tren exprés, i agafant-se el barret perquè no volés mentre mira amb admiració la gran trama arquitectònica que hi ha a sobre d’ell. A la mà dreta porta una bossa amb una col·lecció de llibres.

La cita que hi ha inscrita en cercle als seus peus és del poema Cornish Cliffs (Penya-segats de Cornualla):

I en la resplendor sense ombres i sense núvols

el blau profund damunt nostre s’esvaeix fins a la blancor quan

la nebulosa línia del mar es banyada per l’aire.

L’escultura va ser presentada el 12 de novembre de 2007 pel poeta Andrew Motion i la filla de Betjeman, Candida Lycett-Green. En els anys transcorreguts, s’ha convertit en un lloc de referència de Londres i un espai de lectures de poesia.

 

Aquí veiem a Martin Jennings al costat d’una maqueta de l’escultura comentada.

El seu web és https://martinjennings.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: