ARNOLD NEWMAN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Gwen i Jacob Lawrence. Pintors i parella. 1943.

Pablo Picasso. 1964.

El pintor George Grosz. 1942.

Marc Blitzstein, compositor. 1945.

El pintor Willem de Kooning. 1959.

El fotògraf Eiko Hosoe. 1991.

El poeta Carl Sandburg i l’actriu Marilyn Monroe. 1962.

 

Arnold Newman (1918-2006) és conegut per ser pioner i haver popularitzat un tipus de retrat que es pot qualificar d’ambiental. Això és perquè amb el seu mètode situava els personatges en un entorn representatiu de les seves professions, amb l’objectiu d’així captar millor l’essència de la vida i l’obra d’un individu basant-se en que allò que l’envolta és tant significatiu com el seu posat. Tot i que aquest enfocament és habitual avui en dia, la seva tècnica era molt poc convencional als anys 30 quan va començar a fotografiar amb aquest mètode. També és conegut per les seves natures mortes abstractes i curosament compostes.

Nascut a la ciutat de Nova York, Newman va créixer a Atlantic City, Nova Jersey i Miami Beach, Florida. Va rebre una beca per estudiar art a la Universitat de Miami del 1936 al 1938.

Va començar la seva carrera en fotografia treballant en estudis de retrat a Filadèlfia, Baltimore i West Palm Beach, mentre feia fotografies abstractes i documentals pel seu compte. Mentre socialitzava amb els companys del que llavors es deia l’Escola d’Arts Industrials del Museu de Filadèlfia, va conèixer un enfocament experimental del retrat animat per Alexey Brodovitch, l’influent director d’art de Harper’s Bazaar que en aquell moment ensenyava allí, a la Universitat de Miami.

El 1941, Beaumont Newhall —el primer director del departament de fotografia del Museu d’Art Modern— i Alfred Stieglitz van descobrir la seva obra que el jove Newman havia fet fins aleshores i li van oferir celebrar una exposició a la galeria A.D. Després, el 1945, una exposició individual titulada “Artists Look Like This” es va exhibir al Museu d’Art de Filadèlfia i va atraure una gran atenció.

L’any següent, es va traslladar de Miami a Nova York, va obrir el seu propi estudi i es va convertir en membre de l’American Society of Magazine Photographers. El seu mètode de retrat ambiental va estar influenciat pel simbolisme i l’impressionisme, tractant d’atraure l’atenció de l’espectador independentment del tema que tractés la imatge.

Va fotografiar molts artistes dels que tractava de capturar aquell aire o detall que els podia definir, i la varietat va ser àmplia: des d’atletes i actors fins a polítics; així que la llista és llarga: Marlene Dietrich, John F. Kennedy, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Arthur Miller, Marilyn Monroe, Ronald Reagan, Mickey Mantle, Audrey Hepburn, Igor Stravinsky, Salvador Dalí, Georgia O’ Keefe, Andy Warhol, Truman Capote o Henri Cartier-Bresson.

En relació a aquesta llista, la fotografia que aquí exposem de Marilyn Monroe i Carl Sandburg, no és preparada, ningú dels dos està posant davant la càmera a la que ignoren.

Arnold Newman va col·laborar en publicacions com The New Yorker, Vanity Fair, Life, Look, Holiday, Harper’s Bazaar, Esquire, Town & Country, Scientific American, New York Times Magazine i moltes altres. A més de nombroses monografies, va aportar obra a innombrables històries de fotografia, catàlegs, articles i programes de televisió al llarg de la seva carrera. Va rebre premis com l’American Society of Media Photographers, el Lucie Award, The Royal Photographic Society Centenary Award i va ser nomenat Comandant de l’Ordre de les Arts i les Lletres de França.

El 2005, Photo District News va nomenar Newman com un dels 25 fotògrafs vius més influents. El 2006, va rebre la medalla d’or de fotografia pel National Arts Club. Ha rebut nou doctorats honoris causa i ha impartit conferències i tallers arreu del país i del món. Sens dubte, un gran currículum.

Les fotografies no s’han de prendre amb la càmera sinó amb la ment i el cor, deia Arnold Newman, un dels noms importants de la fotografia del segle XX.

El seu web és https://arnoldnewman.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: