MAITE SALORD. EL PAÍS DE L’ALTRA RIBA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Un avió alemany que ve de bombardejar la costa nord d’Àfrica cau a l’Illa de l’Aire, al sud-est de Menorca. Alhora, a la ciutat d’Alger, l’Alfred Gold i el seu net Daniel, jueus que han travessat França fugint dels nazis, obren una sastreria. La visita d’un elegant colon francès, Michel Bisset, que regenta el restaurant més luxós de la capital algeriana, el Cafè de París, els obre una esperança. Al restaurant, el jove Daniel Gold coneix l’Omar, un excombatent de les tropes franceses, i la Isabel, una noia provinent de Fort de l’Eau, població de la badia d’Alger fundada i habitada per menorquins. Cinquanta anys més tard, als carrers de Barcelona, la Marta i la Hanna, inicien una relació amorosa en què pesen els secrets i la memòria familiar de l’una i de l’altra.

Aquests són els elements de partida amb els què l’escriptora de Ciutadella, Menorca, Maite Salord ha construït El país de l’altra riba, obra guanyadora del III Premi Proa de Novel·la, un llibre que parla de la memòria familiar, de les guerres del segle XX, de l’emigració i de les vides sacsejades pels grans episodis històrics col·lectius.

La personalitat de Maite Salord és polifacètica perquè ha sigut fins ara una figura de la política menorquina i va arribar a presidir el Consell Insular de Menorca des de 2015 fins a 2017. Però abans d’arribar a les institucions ja havia fet les seves primeres novel·les: Mar de boira (La Galera, 2004), La mort de l’ànima (Proa, 2007) i L’alè de les cendres (Arrela, 2014) que van causar impacte en fer conèixer una veu narrativa potent dins les lletres catalanes.

Ara, quan ja ha dit adéu a la política, ha aparegut la seva última novel·la, El país de l’altra riba, que ha guanyat el premi de l’editorial Proa 2021. L’obra presenta tots els ingredients temàtics per tenir una bona acollida, com l’està tenint, especialment en un públic sensible a temes d’actualitat: immigració, memòria històrica, autodeterminació nacional contra colonització, delictes d’odi, amors i dols…, en una paraula: vida. A l’autora l’interessava parlar de l’emigració dels menorquins a Alger perquè és un tema viu dins la societat menorquina. Pot semblar que fa molt temps, però està present en moltes famílies que recorden avantpassats que van marxar allí.

I a més els paisatges són diversos, no solament Alger o Menorca: Brussel·les, França, Auswitch, Fort de l’Eau… en són els àmbits geogràfics per a uns personatges que Salord ha traçat bé, resulten autèntics.

La barreja d’aquests personatges i de les seves històries de supervivència, misèria, brutalitat i amor són els rerefons per narrar també els diferents conflictes bèl·lics que van gestar-se a l’Europa del segle XX. Així, partim de la història d’un jove aviador nazi que mor a l’illa de Menorca, per arribar a Alger on l’Albert i el Daniel, avi i net, hi arriben fugint de la persecució Nazi i s’hi instal·len gràcies a l’ajuda de Michael Bisset, com dèiem abans, un francès que regenta el cafè de París, i que serà un dels grans defensors de l’ocupació de l’Alger per part del francesos. Les seves històries viscudes en entorns bèl·lics i de postguerra ens mostren fragments de la vida quotidiana durant aquelles dates. Com també ho fan la Marta i la Hanna, que cinquanta anys després recorren la seva pròpia història d’amor i de desmemòria històrica per apropar-se a la realitat de les seves genealogies i allunyar-se l’una de l’altra.

El llenguatge que utilitza Maite Salord és viu, senzill i molt correcte perquè cal valorar que fa servir formes verbals de l’estàndard balear i introdueix sense complexos lèxic i locucions pròpies. I és que Salord sap amb quin material lingüístic tracta perquè és professora de català.

En resum, El país de l’altra riba és un llibre fàcil de llegir, amb una prosa acurada, gairebé poètica, que fa reflexionar sobre la història bèl·lica europea i tot el que ha comportat que es reflecteix en petites històries quotidianes.

 

La filòloga Maite Salord Ripoll portava set anys de silenci literari i setze de dedicació política. Havia començat a escriure El país de l’altra riba el 2014 però el va haver de deixar congelat durant anys fins que el va poder reprendre amb èxit doncs li ha significat guanyar l’esmentat Premi Proa.

El seu web és http://maitesalord.cat/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: