KONSTANTINOS TSAKALIDIS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Konstantinos Tsakalidis. Foc a l’illa d’Evia.

 

De Serres, Grècia, és Konstantinos Tsakalidis, possiblement el fotògraf grec del que més s’està parlant aquests últims mesos.

Es va graduar al Departament d’Informàtica i Educació Tecnològica de Tessalònica i va assistir als cicles de seminaris que es feien al Centre Fotogràfic Stereosis.

Es cofundador i membre de l’agència de fotografies grega SOOC Images i també col·labora amb l’agència de notícies Bloomberg per al nord de Grècia. Cobreix temes socials i polítics de l’est d’Europa.

Dèiem que es parla d’ell perquè aquesta fotografia ha guanyat el World Press Photo d’aquest any.

Com és evident, es tracta d’una imatge sobre l’incendi forestal que es va produir a Evia, la segona illa més gran de Grècia -la primera és Creta- l’estiu de 2021 com a conseqüència de l’onada de calor més forta en trenta anys que va patir el país mediterrani. El foc es va declarar al nord de l’illa i no es va limitar a zones rurals sinó que també va arribar a zones urbanes.

Va costar dues setmanes tenir-lo sota control després que un miler de persones estiguessin lluitant contra les flames. Fins i tot va ser necessària l’ajuda d’altres països de la Unió Europea, Rússia, Regne Unit i Estats Units. Unes dues-mil cinc-cents persones van haver de ser evacuades en vaixell i el foc va acabar cobrint uns dos-mil quilòmetres quadrats, més de la mitat de l’illa.

Konstantinos Tsakalidis va prendre aquesta fotografia de Panayiota Kritsiopi, una dona de vuitanta-un anys, plorant a no molta distància de les flames.

La fotografia va esdevenir un símbol de l’impacte que estan tenint els incendis forestals a Europa com a conseqüència del canvi climàtic.

Quan temps després, a la senyora Kritsiopi se li va preguntar per la foto, va dir que en aquell moment estava cridant no solament per ella mateixa si no pel conjunt de la població de Gouves, on viu.

Finalment, la seva casa va quedar intacta perquè el foc es va aturar a pocs metres davant del pati d’entrada.

 

Aquest és Konstantinos Tsakalidis. Les seves fotografies han aparegut a prestigiosos mitjans: The Guardian, Le Monde, Washington Post, Der Spiegel, Le Figaro, Al Jazeera…

El seu web és https://www.konstantinostsakalidis.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: