NÚRIA LÓPEZ TORRES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Un món de màscares (pandèmia).

Orishas. Creences africanes a Cuba.

Nayeli, mare de noia desapareguda a Mèxic.

Paulina, indígena de la població de Comcaac, Mèxic.

Les cantonades corbes de la ment. Sèrie sobre salut mental.

Fotografia del llibre Pandèmia, mirada d’una tragèdia.

Bea.

 

Parlem de la fotògrafa documentalista barcelonina Núria López Torres.

Parteix d’una sòlida base formativa doncs va estudiar a l’IEFC i a l’Escola Superior d’Imatge i Disseny IDEP de Barcelona on va realitzar un màster en fotoperiodisme.

Professionalment, combina els seus projectes personals amb la col·laboració com a freelance en mitjans nacionals i internacionals, que no són pocs: El País SemanalZakpikaEl Periódico de CataluñaLa VanguardiaXL SemanalYo DonaMujer HoyMarie ClaireGQThe CaravanNewsweek JapanLa CNNThe GuardianThe Sunday Business PostThe Whashington PostAl-JazeeraGEO o Terra Mater, entre d’altres, i la docència en centres especialitzats de fotografia.

Els seus treballs se centren en temes relacionats especialment amb la dona, la identitat, els drets humans i la sexualitat. Per exemple, ha retratat la transexualitat en diversos llocs del món molt abans de que aquest fos un tema d’actualitat com ho és ara.

Com altres temes que ha tocat podem citar, entre d’altres:

El laberinto de las desaparaciones, sobre milers de dones i nenes desaparegudes a Mèxic. Les seves famílies lluiten per trobar-les en un laberint en el que sovint s’enfronten a la passivitat o complicitat de les pròpies autoritats.

Orishas, un assaig fotogràfic que explora la riquesa de l’univers màgic de les religions d’origen africà a Cuba i la importància que tenen en la societat.

Hijas de ningún dios, sobre l’explotació de dones com a mercaderia sexual, un negoci que arrabassa la condició humana de les víctimes.

Com a mostra del prestigi de Núria López, podem citar algunes de les seves exposicions a diversos llocs del món: al Museo América de Madrid, London Photo Festival, Angar-7 a Àustria, Whitebox Gallery a Kuala Lumpur (Malàisia), en la fundació Michael Horbach a Alemanya, El Museu de Belles Arts de Castelló, el Museo MAC Ibirapuera, Sao Paulo (Brasil), Centro Cultural de España, Lima (Peru), Centro Cultural Rojas, Buenos Aires (Argentina), Centro de Cooperación Española, Antigua (Guatemala), Academia San Carlos, México DF, Hardcore Art Gallery, Miami (USA), Centro Cultural de España, Asunción (Paraguai), Caja Madrid Barcelona, ​​i Círculos de Bellas Artes en Madrid, entre d’altres.

I una altra dada, els reconeixements: entre altres premis ha rebut el POY Latam Award en la categoria de multimèdia llarg, Millor curt documental de Festival Internacional de Daroca, Premi de fotografia del Festival internacional de Artes Visuales de  Andalucía o Argazklik International Photography Award. Mencions d’honor al Moscow Internacional Foto Awards, Finalista del Kuala Lumpur Internacional Photo Awards Portrait, Finalista dels Lens Culture Portrait Awards i Finalista dels Hamdan Bin Mohahmmed Bin Rashid Al Maktourm International Photography Awards.

 

Núria López Torres, una de les nostres fotoperiodistes més prestigioses.

El seu web és http://www.nurialopeztorres.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: