LISETTA CARMI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Sicília. 1977.

Orgosolo. 1964.

Baronia. 1964.

Transvestits. 1971.

Índia. 1977.

Sicília. 1976.

El poeta Erza Pound.

 

Lisetta Carmi (1924 – 2022) va néixer a Gènova en una família jueva de classe mitjana.

Donada la seva condició de jueva i l’època que estava vivint Europa i especialment Itàlia, va haver d’exiliar-se a Suïssa.

Va estudiar música i va arribar a ser una molt bona pianista. Però a la dècada dels seixanta, va canviar les seves preferències artístiques per dedicar-se a la fotografia. Com fotògrafa va tenir una carrera no molt llarga perquè va durar un parell de dècades, però va ser temps suficient com perquè esdevingués una de les millors fotògrafes italianes.

Va començar treballant com fotògrafa escènica al Teatro Duse i va fer diversos reportatges. Va visitar molts llocs del planeta: Israel, América Llatina, Afganistan, Pakistan, Índia o Nepal, entre d’altres.

Tots aquests viatges li van permetre fer una feina antropològica més enllà d’Itàlia.

Entre les sèries més importants que va realitzar, cal esmentar L’Italsider (1962), que mostra els exteriors i els interiors de les acereries; Genova Porto (1964), que se centra en el tema del treball, i Erotismo e autoritarismo a Staglieno (1966), que explora un cementiri històric al districte de Staglieno, a Gènova.

I un dels seus treballs més controvertits va ser I travestiti, un llibre de fotografies de travestis que va provocar un bon enrenou. Així, Carmi es convertia en una de les primeres fotògrafes que captava imatges de la comunitat LGBTQ a Itàlia quan el tema de la identitat de gènere encara era tabú a la Itàlia de 1972, però a Carmi la fascinava aquesta comunitat repudiada.

Al marge de les sèries, va fer retrats que van ser molt reconeguts del poeta Ezra Pound així com d’altres personalitats com el pintor Lucio Fontana, l’escriptor Leonardo Sciascia o el poeta Edoardo Sanguineti.

En conjunt, les imatges captades per Carmi, especialment durant la dècada dels anys seixanta i la primera part de la dels setanta, són un important llegat de una de les millors fotògrafes d’aquella època.

Lisetta Carmi va morir fa pocs dies. Va deixar escrita una frase que la va acompanyar al seu fèretre: “recordeu viure al servei de la humanitat”.

 

Lisetta Carmi, una de les millors fotògrafes italianes del segle XX. Així era al 1968.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: