MARTIN IMBODEN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Mia Corak, ballarina. 1931.

La casa Shell, Berlín. 1935.

Noia de Timor. 1932.

La ballarina Manon Chaufour. 1931.

La ballarina Ilca Zezulac. 1932.

Nu. 1928.

Noia de Timor. 1932.

 

El suís Martin Imboden (1893 1935)  és un d’aquells fotògrafs que es poden qualificar d’oblidats, tot i que la seva obra és interessant i en la seva època va resultar trencadora.

Curiosament, va començar estudiant ebenisteria i s’hi va dedicar professionalment. Però a partir de 1923, quan tenia trenta anys, es va iniciar en la fotografia demostrant un interès especial pels paisatges, el retrat, l’arquitectura i les imatges de dansa. Dos anys després publicaria el seu primer reportatge fotogràfic.

Es al 1929 quan ja es dedica totalment a la fotografia: va marxar a viure a Viena i allí va prendre classes de la Foto-Secessió, el moviment fundat per Stieglitz, Steichen i Coburn, i publicaria amb freqüència a la revista Kuckuck.

Com dèiem, la dansa era un dels seus temes predilectes i fotografiava tot allò que succeïa a l’escenari: moviments, expressions, postures… No cal dir que va fotografiar les més importants ballarines de l’època com Mia Corak o Jula Isenburger.

A més, va fer reportatges per diversos llocs d’Europa com els Balcans, el nord d’Àfrica o Àsia, com Timor.

D’estil avantguardista, va ser un gran observador d’allò que l’envoltava creant imatges d’una gran plasticitat. i va publicar en un munt de mitjans: Basler Illustrierte, Die Bühne (Viena), Camera, Föhn, Paris Magazine (París); Profile (Viena), Zeitbilder (Tages-Anzeiger, Zuric), Swiss Illustrated Newspaper, Zurich Illustrated, entre d’altres. Per això sorprèn que avui dia el seu nom sembli semidesaparegut de la història de la fotografia.

Va morir massa jove, amb quaranta-dos anys, a causa d’un accident de bicicleta.

 

El fotògraf avantguardista suís Martin Imboden.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: