VIGDIS HJORTH. ¿HA MUERTO MAMÁ?

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Johanna és una artista de mitjana edat que ha passat les últimes tres dècades vivint als Estats Units amb el seu espòs i el seu fill. Però després de la mort del seu marit, torna a la seva Noruega natal. Una galeria l’ha invitat a una exposició retrospectiva amb una nova obra seva com a peça central. Lloga un apartament a prop del fiord i una petita cabana al bosc dels afores de la ciutat.

A mesura que travessa la ciutat d’un cantó a l’altre, busca donar sentit a la vida a través del seu treball i per un descobriment que uneix el seu passat amb el present.

La noruega Vigdis Hjorth és l’autora de ¿Ha muerto mamá?, una novel·la que tracta sobre la tensa corda que a vegades uneix als fills amb la mare. En aquesta obra, la protagonista es va familiaritzant de nou amb la ciutat i al mateix temps es fixa en les dones grans que troba, siguin de la condició que siguin perquè en elles veu o creu veure alguna que podria ser la seva mare. L’allunyament de la nostra protagonista és tal que s’ha oblidat, o no coneix, dades senzilles sobre la seva progenitora: el seu aniversari, quan va començar a tenir cabells grisos… algú li podria dir si la mare ja és morta?

Un vespre, una mica beguda, la Johanna s’atreveix a trucar la mare i aquesta no respon. Ella necessita reconciliar-se i busca l’adreça a internet i arriba a aparcar a l’exterior del seu edifici d’apartaments durant hores, vigilant les portes i finestres per veure quina activitat poden deixar veure. El comportament de Johanna agafa tics estranys: remena entre les escombraries de la seva mare, la segueix amb cotxe i a peu (suposant que sigui ella) i s’adona de què poc sap realment de la persona que la va dur al món.

Aquesta artista és una dona marcada pels seus anys joves, aquells que ens deixen empremta per tota l’existència, cicatrius que no desapareixeran: el seu allunyament és del tipus que sembla afectar especialment a les dones, marcades per decisions emocionals sobre la seva vida. Així, als vint anys ja estava prematurament casada, “atrapada” per decisions que agradaven als seus controladors pares, però va abandonar la facultat de dret per estudiar pintura, va començar una aventura amb el seu professor d’aquarel·la i va deixar el seu insípid marit per seguir el seu amant fins a Utah. Però ara han passat tres dècades i s’adona sobre la seva obra pictòrica que els quadres més celebrats són dos que retraten una figura materna, que fàcilment cal suposar que es tracta de la seva mare, una dona misteriosa que representa en un racó.

La novel·la és una reflexió sobre aquest vincle, no es pot extirpar del cap a una mare, d’alguna manera sempre s’estarà unida a ella encara que no se la vegi, encara que no hi sigui. Per un nadó i també per nens i nenes una mica més crescuts, la figura de la mare és la d’un ésser humà que els cuida, que té poder, molt superior al que tenen ells, creant una dependència que marca. Aquí, la protagonista retrocedeix a la infantesa i a la joventut i pensa en la seva mare quan era jove i es pregunta qui era o quin gran dolor potser ha patit perquè segur que no li seria fàcil portar-lo.

Vigdis Hjorth ens ofereix una obra que té el seu component de novel·la negra (la filla que espia la mare) i de tragèdia grega (aquest vincle que malgrat tot les uneix). L’escriptora noruega sempre s’ha significat per explicar les coses -fins i tot les de la família- tal com són, sense embuts, encara que això li ha costat enemistar-se amb alguns membres de la seva.

 

Vigdis Hjorth és d’Oslo. Es una de les novel·listes noruegues més importants de l’actualitat.

Ha viscut a Oslo, Copenhaguen, Bergen, Suïssa i França, i ha estudiat Filosofia, Ciències Polítiques i Literatura.

Amb l’obra L’herència (2016) -amb la que també furgava en temes familiars- va guanyar diversos premis i nominacions i és la seva novel·la de més èxit (fins ara).

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: