A.G. PORTA. HORMIGAS SALVAJES Y SUICIDAS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

A mitjan de desembre de 2007 Gustavo Braudel i la seva filla Albertine, personatges que ja apareixien en anteriors novel.les d’A. G. Porta, participen en l’operació HSYS (Hormigas Salvajes y Suicidas) segons el relat que Albertine ofereix al coronel Francisco Resano: “a vegades una no sap, estimat coronel, per què troba a faltar una època que en el seu moment no li va semblar millor que qualsevol altra, però a la que, no obstant, li té una estimació especial, possiblement degut a les circumstàncies que van concórrer en ella, a les persones que m’envoltaven i, pot ser, a que aviat es compliran cinc anys i encara no he pogut passar pàgina. Llavors li vaig prometre un informe de l’operació en la que van participar l’inspector de policia José Blaya i el també policia Lalo Lucena, els dos ja jubilats, sense que durant tot aquest temps hagi aconseguit escriure una sola paraula”.

A les primeres pàgines del llibre, en el que ja veiem que Albertine és la narradora, pot ser ens puguem sentir una mica desconcertats per l’inicial creuament de veus, però aviat dominarà una absoluta nitidesa i l’obra ens aixecarà expectatives. Coneixerem un estrany mostrari de personatges: tenim un policia jubilat, Lucena, de qui se sospita que és un assassí en sèrie; és un gran lector de La guerra de les Galies i addicte a la pornografia doncs col.lecciona revistes eròtiques. A més és membre d’un grup de músics de carrer i viu en una autocaravana.

També trobarem un altre policia jubilat, l’inspector Blaya. Pateix càncer de pulmó mentre fa plans de futur amb una jove prostituta russa a qui vol portar de viatge en l’Orient Express.

Igualment, coneixem al coronel de l’exercit a la reserva, Resano, membre dels serveis d’intel.ligència amb currículum com espia, gran autoritat en geopolítica i impulsor d’un Seminari Sobre el Coneixement Permanent, un centre internacional per l’estudi de l’oblit i la memòria.

De tota aquesta estranya tropa, personatges que tenen alguns punts que podrien recordar els de Pío Baroja, podríem esperar una novel.la amb successos esbojarrats, amb grans empreses purament quimèriques. Però no, Porta, centrant-se en els trets de cada un d’aquests individus aferrats a les seves rutines, ens va dosificant informació d’ells i va derivant la història en un relat carregat de densitat emocional amb anècdotes concretes de molta profunditat, de manera que aquests personatges estrafolaris van adquirint una dimensió corrent en la que veiem aparèixer les aspiracions i patiments de la gent comuna.

Amb una prosa nítida, l’autor fabrica escenes brillants amb un gran ritme, per acabar apareixent-nos tota la tela d’aranya que s’ha anat teixint entorn de l’esmentada operació HSYS en la que participen Braudel i la seva filla.

Al llarg del relat es van produint reflexions sobre qüestions ben diverses: la varietat i complexitat humana, equivocar el camí en la vida, la preservació i transferència de coneixement acumulat, els dispositius de la societat per enfrontar-se al mal o els canvis de personalitat. Es a dir que aquest llibre aparentment policíac, ens parla del sentit de la vida.

Per la temàtica i per com està construïda, Hormigas salvajes i suicidas probablement no passarà de ser una novel.la minoritària perquè defuig la comercialitat, però és una obra de qualitat.

 

 

L’escriptor barceloní Antoni García Porta, conegut com A.G. Porta, segueix la tradició d’autors com Enrique Vila Matas o Roberto Bolaño -amb qui va escriure la que va ser la primera obra dels dos, –Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce-, caracteritzant-se el seu estil per la utilització de referències literàries i la concepció de la literatura com una cadena d’influències. Es un escriptor erudit i gens comercial.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: