A-HA. TAKE ON ME

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 Els a-ha en els anys vuitanta

 

a-ha va ser un grup noruec (d’Oslo) de pop-rock i new wave de molt èxit durant els anys vuitanta i noranta, especialment en països de parla anglesa com el Regne Unit i els Estats Units. Oficialment no s’ha dissolt però des de la dècada passada no han tornat a enregistrar ningun disc.

El seu curiós nom obeeix a que van buscar en diversos diccionaris d’idiomes quin sentit tenia en diferents llengües aquesta expressió, i es van trobar que en tots era una mostra d’assentiment, de connotacions positives. Es una espressió curta, fàcil de dir i inusual per un grup de rock.

L’any 1982 es van mudar de Noruega a Londres en l’intent de tenir a la capital anglesa més projecció per la seva carrera artística. I així va ser. Encara que no d’entrada perquè curiosament, el que acabaria sent el seu principal èxit Take on me, va ser inicialment publicat amb el nom de Lesson one en una versió que no va tenir ninguna repercussió: només van vendre 300 còpies; realment ridícul.

Això va ser l’any 1984. A l’any següent van treure una nova versió, la bona. I no només la cançó va ser un èxit (és un dels clàssics del vuitanta) sinó també el vídeo que dirigit per Steve Barrons mesclava seqüències reals amb seqüències animades de còmic.

Més de trenta anys després de la seva publicació, Take on me continua sent la cançó estrella del grup. Un detall indicatiu: només en una setmana va vendre 1.500.000 de còpies. Molts necessiten tota la vida per assolir una xifra com aquesta i la majoria ni arriba.

La peça pertanyia a l’àlbum Hunting High and Low, el primer de la banda. Editat també al 1985, va tenir una gran acollida comercial venent més de deu milions de còpies en tot el món i arribant als primers llocs de les classificacions de diversos països.

Take on me era el primer tall del disc i combinava el típic so del synthpop amb una instrumentació variada com guitarres acústiques, teclats i bateria.

Aquest single va arribar al número dos al Regne Unit i als Estats Units al número 1, l’únic que van tenir en aquell país.

I en quant al vídeo, va guanyar als MTV del 1986 el Premi al Millor Artista, El Premi al Millor Concepte de Vídeo, El Premi al Més Experimental, el Premi a la Millor Direcció, als Millors Efectes Especials, i el Premi del Públic. Realment va ser trencador: va utilitzar la tècnica de la rotoscòpia, una barreja d’acció en viu i animació a llapis per explicar una història d’amor fantàstica (en el sentit més literal).

La lletra de la cançó diu:

“We’re talking away
I don’t know what
I’m to say I’ll say it anyway
Today’s another day to find you
Shying away
I’ll be coming for your love, OK?

Take on me, take me on
I’ll be gone
In a day or two

So needless to say
I’m odds and ends
But that’s me stumbling away
Slowly learning that life is OK.
Say after me
It’s no better to be safe than sorry

Take on me, take me on
I’ll be gone
In a day or two

Oh the things that you say
Is it life or
Just a play my worries away
You’re all the things I’ve got to
remember
You’re shying away
I’ll be coming for you anyway

Take on me, take me on
I’ll be gone
In a day or two”.

Parlem sense parar, no sé de què. He de dir que de totes maneres t’ho diré: avui és un altre dia per trobar-te. Tímidament vindré a pel teu amor, d’acord? Accepta’m, pren-me, perquè marxaré en un dia o dos. Així que no cal dir que estic fet miques però aquest soc jo, ensopegant per tot arreu i poc a poc aprenent que la vida està bé. Diguem que segons jo, no és millor estar segur que afligit. Accepta’m, pren-me, perquè marxaré en un dia o dos. Oh, les coses que dius, és la vida o només un joc per allunyar les meves preocupacions? Ets totes les coses que tinc per recordar. Tu tems, però de totes maneres vindré a per tu. Accepta’m, pren-me, perquè marxaré en un dia o dos…

 

Els noruecs a-ha ens van demostrar que no tota la música d’èxit escandinava dels anys vuitanta havia de ser sueca. Aquí els veiem en una imatge més actual.

El seu web és: https://www.a-ha.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: