A YIN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Pare i fill.

A la cuina.

Viatjant en cavall. 

Reunió familiar.

Amb l’arnès.

Contrast cultural.

Amb el sac-maleta.

 

El fotògraf xinès A Yin va néixer el 1970 a Xing’an Meng a la frontera política amb Mongòlia.

Quan tenia catorze anys va haver de deixar l’escola perquè la seva família no tenia diners i va estar conreant el camp durant dos anys i va haver de fer tot tipus coses, com robar pollastres per poder sobreviure.

Anys després va poder entrar a col.laboral amb un petit diari local, cosa que li va permetre tenir uns ingressos. No cal dir que li agradava escriure i sempre va voler tornar a l’escola per seguir instruint-se.

Més tard va començar una modesta activitat ambulant de venda de roba. En aquell moment les fotografies en color acabaven d’arribar a aquelles poblacions i va pensar que si comprava una càmera podia fer fotos per la gent corrent i guanyar una mica més per poder viure. També era una possibilitat per fer de fotoperiodista pel diari, així que, dit i fet, va haver de aprendre fotografia pel seu compte. Era l’any 1989.

Per revelar la pel.lícula feia una vegada al mes un viatge de 500 quilòmetres en tren a la ciutat, però resultava massa lent pel diari, així que es va comprar una càmera Seagull 120 i una ampliadora molt simple per poder fer la feina modestament a casa seva. Així va començar a fer fotos de les escoles i de la dura vida de la zona.

Així, A Yin ha anat documentant les tradicions dels seus avantpassats, mongols que han arribat a ser culturalment xinesos a través del temps per la interacció amb ells. Ell mateix venia d’avantpassats nòmades, un sistema de vida que estava desapareixent.

Per aquest motiu, des que es va començar a dedicar, va escriure i fotografiar la cultura de Mongòlia. Va publicar un primer llibre fotogràfic, Seguidors de Genghis Khan, els nòmades mongols de Xina. Va publicar un segon llibre sobre el sistema escolar mongol i els canvis que la gent va patir en un curt espai de temps.

Ara ja porta publicats 26 llibres, en mongol, sobre la història del lloc i els seus costums, i va crear la revista WuJu Muqi Culture sobre la cultura de Mongòlia. Tot això amb l’objectiu de protegir i donar a conèixer la seva cultura.

Ha fotografiat especialment les praderies d’Uzhumuchin on la cultura indígena s’ha vist menys afectada per l’estil de vida xinès, encara que com la resta de territoris està perdent les seves tradicions.

I així és com és conegut A Yin, com un fotògraf d’antropologia mongol, tasca per la qual ha guanyat diversos guardons.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: