ABRAHAM I ELS TRES ANGELS, DE TIEPOLO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Abraham i els tres Àngels, de Tiepolo.

Primer pla d’Abraham.

Primer pla dels àngels.

Detall del quadre.

 

El venecià Giambattista Tiepolo va ser considerat l’últim gran pintor barroc i el millor decorador del segle XVIII.

Va ser un artista d’obra àmplia i molt imaginativa. Com que va tenir un enorme èxit, rebia encàrrecs de diversos llocs: Venècia, Vicenza, Bergamo o Milà.

També va ser contractat fora d’Itàlia, per exemple, a Madrid on va passar el final de la seva carrera i on va morir.

Va ser el rei Carlos III qui va reclamar els seus serveis l’any 1762.

El quadre que podem veure, Abraham i els tres àngels, és precisament de la seva etapa espanyola.

Segons l’Antic Testament, el patriarca Abraham i la seva dona Sara van acollir tres peregrins que s’havien apropat a la seva casa de Mambré.

Van ser atesos generosament: els van rentar i els van donar de menjar. En agraïment, els àngels es van descobrir i van dir al sorprès Abraham que havien estat enviats per déu per anunciar-li el miracle de la seva pròxima descendència. En efecte, tot i l’edat avançada del matrimoni, ella, Sara donaria a llum un nen: Isaac, personatge clau en la història dels jueus doncs donarà origen al poble d’Israel.

Tiepolo representa en aquesta obra el moment en que els àngels es manifesten com a tals al patriarca que, davant d’aquesta sobtada aparició, cau de genolls amb les mans unides en oració.

A l’angle inferior dret del quadre es poden distingir la carabassa i el bastó trencat que son els atributs dels peregrins i a l’esquerra, hi ha la cistella que contenia el menjar que havien compartir.

Com es veu, la tècnica de Tiepolo és notable. Sap jugar perfectament amb la llum: el colors clars en les seves pintures ressalten impressions o idees com la puresa o allò que és diví.

A més de la il.luminació en les parts precises del quadre, aquesta pintura també resulta notable per la seva composició que dóna la sensació de moviment dels personatges (clarament barroca) i pels contrasts cromàtics.

Qui vulgui veure l’original d’aquesta pintura haurà de viatjar fins a Madrid doncs es troba exposada al Museo del Prado.

 

Així era Tiepolo quan vivia a Itàlia.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: