ADAM DE COSTER. JOVE DAVANT D’UNA ESPELMA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Adam de Coster. Jove davant d’una espelma.

Primer pla de la noia que ens mira directament.

La claror de l’espelma ens permet veure detalls com els de la roba.

 

No és massa conegut l’artista flamenc Adam de Coster (1586 – 1643), i això que va ser un molt digne pintor caravaggista.

La seva producció es va centrar en la pintora històrica i de gènere, i va arribar a la categoria de mestre el 1607 en entrar al Gremi de Sant Lucas d’Anvers; amb el temps va tenir diversos alumnes.

No es té constància de que viatgés a Itàlia. No obstant, les seves obres tenen elements de Caravaggio. Va realitzar molt bones escenes nocturnes sobre els temes de la pintura de gènere i també va tocar temes religiosos. Vàries vegades va utilitzar els efectes de llum de les espelmes, cosa que va fer que se’l qualifiqués de pintor de nits.

Aquí en tenim un bon exemple: Jove davant d’una espelma és una pintura emblemàtica de les realistes escenes nocturnes que conformen el no molt extens catàleg d’obres d’Adam de Coster.

El tènue resplendor d’una sola espelma il.lumina la roba que porta una jove, els trets físics de la qual també ens són visibles gràcies a aquesta mateixa llum. La noia queda ben ressaltada en estar situada sobre un fons fosc. La projecció d’unes ombres defineixen el seu rostre així com els detalls dels adornaments de la màniga dreta. També fa visibles els flocs de cabell.

La composició és molt equilibrada, molts del elements que la integren dialoguen gràcies al color: hi ha una relació entre la roba, les ratlles de la lligadura que li cobreix el cabell, els llavis, alguna zona de les galtes i la part superior del canelobre que sosté l’espelma.

Sens dubte l’obra justifica que a de Coster li diguessin “pintor de nits”.

Desgraciadament no podem veure aquesta interessant pintura en ningun museu doncs pertany a una col.lecció privada. Per cert, el seu actual propietari va haver de pagar gairebé cinc milions de dòlars per adquirir-la en subhasta el 2017.

 

De Malines era Adam de Coster, un bon pintor amb una producció no molt extensa.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: