ADÉU A JESSYE NORMAN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Ha mort Jessye Norman, magnífica soprano nord-americana que ha acumulat, atenció, quatre premis Grammy i la Medalla Nacional de les Arts. L’any 2015 va patir una lesió a la medul.la espinal i ha mort com a conseqüència d’una complicació de la lesió.

Va néixer fa setanta-quatre anys a Augusta, Georgia, en temps durs per la segregació. De fet va ser una de les poques sopranos afroamericanes que va assolir fama mundial actuant en places tant importants com el Met i La Scala.

Va interpretar papers principals en òperes tan clàssiques com Aida o Carmen.

L’afició al cant li venia de petita perquè va créixer envoltada per una família en la que hi havien pianistes i cantants. Va començar cantant a l’església i va obtenir una beca per estudiar música a la universitat de Howard a Washington fent el seu debut operístic el 1969 a Berlin. Després van seguir Londres, Nova York, Milà…

Avui la recordem interpretant l’ària més famosa de l’òpera de Henry Purcell When I am laid in earth, coneguda popularment com El lament de Dido:

Eneas ha d’abandonar Cartago, tot i compartir l’amor que Dido sent per ell. Quan ell deixa aquesta ciutat, Dido, que sap que no el tornarà a veure mai més i que sense ell la seva vida no tindrà sentit, decideix suicidar-se. S’inmolarà en una foguera que irònicament il.luminarà el camí que pren el vaixell on va Eneas.

L’ària es canta en forma xacona (de ritme lent) i és acompanyada instrumentalment d’un solo per augmentar el drama emocional de l’escena.

“When I am laid, am laid in earth, May my wrongs create no trouble, no trouble in thy breast; no trouble, no trouble in thy breast. Remember me, but ah! forget my fate, remember me, but ah! forget my fate. Remember me, remember me, but ah! forget my fate.”

“Quan jegui a terra, quan jegui a terra, que els meus errors no causin penes en el teu pit, que no causin penes en el teu pit. Recorda’m, pero ah! oblida el meu destí, recorda’m, però ah! oblida el meu destí, recorda’m, recorda’m, però ah! oblida el meu desti…”

Jessye Norman era una gran soprano dramàtica i Dido és uns dels papers amb els que ha estat més relacionada. Així, la podem veure en el video fent una exel.lent interpretació d’aquest lament.

 

Jessye Norman. Ens ha deixat una gran diva, una gran veu.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: