ALAITZ LACEAGA. EL BOSQUE SABE TU NOMBRE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

A finals dels anys vint del segle passat, Estrella i la seva germana bessona Alma, porten una vida privilegiada com filles dels marquesos de Zuloaga, propietaris d’una finca i una mina de ferro en un petit poble suspès sobre el Cantàbric. Creixen rodejades de festes i luxes però també marcades per un gran misteri.

I això és perquè Estrella i Alma no son con la resta de les nenes: hereves d’un estrany do que passa de generació en generació entre les dones de la família, viuen a l’ombra d’una maledicció segons la qual una de les dues morirà abans de complir els quinze anys. 

Aquest és el tema que toca la novel.la debut de l’escriptora de Bilbao Alaitz Leceaga titulada El bosque sabe tu nombre.

A Leceaga la idea li va venir amb la contemplació d’una sabata vermella que va trobar junt a un penya-segat del Cantàbric. A partir d’un fet en aparença tan intranscendent, es va seure davant l’ordenador i li va sortir una obra de més de sis-centes pàgines. Segons diu l’escriptora, es va preguntar com hauria arribat allí la sabata i de sobte, va veure les dues germanes.

Es tracta d’una història suggerent amb una protagonista que no té por al perill ni a les convencions socials per defensar la seva terra. No cal dir doncs, que es tracta d’una novel.la de dones fortes i lluitadores que, segons l’autora, han sigut invisibilitzades al llarg de la història i que, ambientada en una casa indiana, ofereix una narració amb molts referents en la que la mitologia basca, la naturalesa salvatge i les passions son també protagonistes.

Des del començament, Laceaga ens introdueix en una atmosfera especial, en un ambient en el que s’accepten amb naturalitat els poders extraordinaris vinculats amb el domini de la natura i els senyals del cel.

L’acció es desenvolupa en diversos escenaris -la cosa del País Basc i Cantàbria, Anglaterra, el sud dels Estats Units, Madrid plena d’espies dels dos bàndols als primers anys quaranta- en una època que es va passar de la il.lusió de progrés a una de les majors catàstrofes de la nostra història: la segona guerra mundial.

Aquí, el realisme i la fantasia conviuen harmònicament com les dues cares d’una mateixa moneda. La violència, la opressió de la dona, l’egoisme, la capacitat per aixecar-se després de les derrotes i reinventar-se, els laberints de l’amor i la dificultat per jutjar les persones  son algunes -que no son poques- de les qüestions que toca el relat protagonitzat per una noia molt forta al costat de la qual, els personatges masculins es presenten com figures “poc amables”, no exactament com enemics però si com exercidors del poder, no sempre just.

Ja hem dit que en la novel.la la naturalesa juga el seu paper amb un ambient que evoca vells contes amb el seu personatge negatiu que en aquest cas és el marquès, el pare de les noies, un home egoista i violent. I en aquest món dominat pels homes, les dones representen el contacte amb la naturalesa.

També hem mencionat el toc de fantasia. Per exemple, Estrella i Alma senten un lligam invisible que les lliga a l’àvia, que va ser una atractiva mexicana que deien que era una fetillera capaç de predir desgràcies, entre d’altres coses.

Amb El bosque sabe tu nombre, l’autora no solament pretén explicar la història de les dones d’aquella època sinó també del seu context, del món. Per això coneixerem nombrosos personatges i assistirem a històries creuades i ens trobarem amb referències històriques i literàries.

Per ser la primera novel.la d’Alaitz Laceaga, no està gens malament.

 

Escriptora autodidàcta, Alaitz Laceaga és una apassionada lectora de novel.les victorianes, de terror i de sagues familiars. Després de publicar nombrosos relats curts en diferents webs d’internet, es va llançar a escriure la seva primera novel.la, la aquí comentada, i ha sigut arribar i moldre: en aquests moments és un dels llibres més comprats i ja ha venut els seus drets a Itàlia i Alemanya. Es el debut que tot escriptor voldria tenir.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: