ALBERT EDELFELT. LA REINA BLANCA

                               – O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La reina Blanca, d’Albert Edelfelt.

La parella protagonista de més a prop.

Detall d’altres elements del quadre: cofre, catifa i signatura de l’artista a l’esquerra.

 

Avui parlem d’un pintor no massa conegut al nostre país. Es tracta del finlandès Albert Gustaf Aristides Edelfelt.

Aquest pintor va ser un dels primers artistes de Finlàndia que van obtenir fama fora del seu país encara que no aquí.

Quan tenia dinou anys va marxar a Anvers per estudiar pintura i un any després, era el 1874, va viatjar a París per continuar la seva formació.

Van ser viatges ben aprofitats perquè va triomfar a la capital francesa i es va convertir en un precursor del realisme a Finlàndia.

A París va col.laborar amb molts artistes compatriotes seus, entre ells Akseli Gallen-Kellela que també va adquirir renom.

La major part de la seva obra no la va fer a Finlàndia sinó a les ciutats d’Anvers, per descomptat a París, i també a Sant Petersburg.

I és que a Rússia també li va anar bé, fins al punt que va ser nomenant al 1881 membre de l’Acadèmia d’aquell país.

Per ell va ser un temps d’èxit tant de crítica com de públic, i va tenir una gran demanda per fer retrats. Per un d’ells, el de Louis Pasteur, va ser guardonat amb la creu de la Legió d’Honor francesa.

En quant a Finlàndia, va pintar obres d’estil patriòtic i va il.lustrar diversos contes de l’escriptor Ensign Stål que van molt èxit.

Però va ser a París on va pintar un dels seus quadres més famosos, La reina Blanca, realitzat el 1877 que va servir per il.lustrar la història del compositor Zacharías Topelius sobre la reina Blanca de Namur i el príncep Haakon.

Es tracta d’una cançó infantil molt popular en els països nòrdics que era coneguda com Rida, rida, ranka, que tracta sobre la citada reina Blanca de Namur. Es una canço que fins i tot avui dia els pares solen cantar  als seus fills petits.

No es coneix l’origen de la cançó sobre la reina, personatge que va existir en la realitat doncs va ser reina de Suècia. Topelius en va escriure una variant i un relat sobre el seu orígen on Blanca canta pel seu fill Haakon. Es en aquest relat en el que es va basar Albert Edelfelt pel seu quadre La reina Blanca que veiem a l’encapçalament.

En aquest vídeo podem veure moltes més pintures d’Edelfelt, cosa que ens permet tenir una millor idea sobre el conjunt de la seva obra:

 

Qui vulgui veure l’original de La reina Blanca, haurà de viatjar fins a Helsinki doncs es troba exposat al Ateneum Art Museum de la capital finlandesa.

Per veure el quadre a pantalla completa cliqueu aquí.

 

Així es va autoretratar Albert Edelfelt.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: