ALÉCIO DE ANDRADE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’artista Roland Topor a París. 1968.

Les tres Gràcies. Museu del Louvre.

Rio de Janeiro.

París. 1965.

Dona supervivent d’Auschwitz. París, 1974.

Circ de París, 1975.

Barcelona, 1970.

 

El brasiler Alécio de Andrade (1938 – 2003) va ser pianista, poeta… i fotògraf.

Ningú no ho hagués dit tenint en compte que va estudiar Dret, però com bon home de lletres, li agradava escriure i a començament de la dècada dels seixanta va publicar poemes en diversos suplements literaris del seu país.

Però no tot van ser poemes perquè en aquells mateixos anys, mentre ja guanyava algun premi literari, es va començar a interessar per la fotografia.

Va marxar a París on viuria la major part de la seva vida i és allí on comença a dedicar-se a la fotografia de manera professional, la ciutat també hi invitava.

Des de 1966 fins a 1973 treballa com corresponsal a l’estranger del setmanari brasiler Manchete, i entre 1970 i 1976 té l’honor de ser membre associat de la prestigiosa Agència Magnum Photos.

Amb la referència, com no, d’un francès, Henri Cartier-Bresson, la seva obra està marcada per la utilització del blanc i el negre sense retocar imatges.

A un home culte com ell li agradava recórrer sovint les sales del museu del Louvre i no cal dir que li faltava temps per prendre fotos curioses, més dels visitants del museu i la seva relació amb les obres que no pas de les obres, esclar.

Però les seves fotografies poden ser de qualsevol lloc i situació, li va interessar reflectir la vida tal com és, per això al costat de fotografies que són fins i tot divertides, hi ha d’altres que recullen la part fosca de l’existència.

De Andrade va guanyar diversos premis, va publicar llibres i va col·laborar amb un munt de publicacions: Madame Figaro, Geo , Le Nouvel Observateur, Lui, Marie-Claire (França); Il Tempo, Nuova Fotografia, Progresso Fotografico (Itàlia); Popa (Alemanya); Newsweek (EE.UU.), Fatos e Fotos, Isto É, Jornal do Brasil, Veja (Brasil), entre molts altres.

 

Alécio de Andrade va ser un dels fotògrafs brasilers amb més renom internacional.

El seu web és http://aleciodeandrade.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: