ALEXANDER GLAZUNOV. LES ESTACIONS. PETIT ADAGIO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

Avui passa per les nostres pàgines el compositor de Sant Petersburg Alexander Glazunov (1865 – 1936) qui tot i ser un excel.lent músic, no té avui dia el reconeixement popular que segurament es mereix perquè està més circumscrit a la música de dansa quan la seva producció comprèn molts més camps.

En el seu moment sí va ser molt valorat en les seves diverses facetes com compositor, mestre de música i director d’orquestra.

Va destacar en la recuperació de les arrels musicals russes i ho va saber incorporar a la creixent influència musical occidental que és més visibles en les seves últimes obres.

Glazunov era fill d’un editor i llibreter. Aquest fet li va fer despertar interès per la cultura i quan era encara un adolescent ja va començar a despuntar com músic. Nikolai Rimski-Korsakov va ser el seu mestre i amb només catorze anys ja va fer la seva primera composició, i la primera de les vuit simfonies que va realitzar la va estrenar amb setze. El seu talent era inqüestionable.

No és d’estranyar doncs que músics consolidats es fixessin en aquest jove compositor i el divulguessin internacionalment, Va ser el cas de Franz Liszt.

Amb el temps, a occident seria reconegut com una autoritat musical, en part gràcies al seu ex mestre i ara amic Rimski-Korsakov amb qui acabaria algunes obres que el compositor Alexander Borodin no va poder concloure.

Glazunov va ser l’encarregat de compondre la música que va representar a Rússia a l’Exposició Universal de París de 1889, fet que dóna idea del seu prestigi.

Va escriure vuit simfonies (existeix una novena que no va acabar), poemes simfònics, música teatral i de cambra. Però segurament les obres que més nom li han donat popularitat son, com dèiem al començament, les composicions per ballet.

Ens fixem en una d’elles, concretament la que va compondre el 1899 coneguda com Les estacions, opus 67, de la que extraiem una peça que figura en la part dedicada a la tardor, una bonica melodia que es coneguda com el petit adagio.

 

Alexander Glazunov, compositor, director d’orquestra, pedagog i estudiós de les arrels musicals russes.

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: