ALI SMITH. PRIMAVERA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

En Richard plora la pèrdua de la seva amiga, la Paddy. Ella entenia el món molt millor que ell i ara no sap com s’ho farà sense ella. La Florence i la Brittany s’han trobat en les condicions més estranyes. Tots viatgen cap al nord, a la profunditat d’Escòcia… 

Ha arribat traduïda al català, Primavera, el tercer lliurament de la tetralogia de les estacions d’Ali Smith, una de les escriptores més importants i provocadores en llengua anglesa que ha guanyat premis tan prestigiosos com el Costa Novel Award o el Book of the Year Award 2014. La sèrie de quatre llibres va ser escrita entre el 2016 i el 2020 i ara, com dèiem, ens estan arribant traduïts.

Si a Tardor Hivern s’hi establia un diàleg entre passat i present, a Primavera Ali Smith ens porta l’eclosió del present.

Els protagonistes de la novel·la són dues persones derrotades precisament per aquest present: Richard és un director de televisió que fuig constantment de la seva mediocritat, que només redimia la seva amiga i guionista Paddy, morta recentment. La Brittany, treballadora d’un CIE (Centre d’Internament d’Estrangers), inicia un viatge amb la Florence, una nena lúcida i misteriosa que fa la figura de salvadora (com la Lux que sortia a Hivern). Quan es coneixen, la Brit s’anomena a si mateixa màquina, fent broma amb el grup de música Florence and The Machine però també convertint-se a ella mateixa en una màquina… del sistema.

La novel·la és una critica als éssers humans, a les nostres relacions i al món que habitem. Així, encara que la primavera sigui l’estació del renaixement i de la vida que brota, Smith s’ha posat pessimista i ha volgut baixar als inferns contemporanis, que veu instal·lats en les cel·les dels CIE, atapeïdes d’immigrants estrangers que esperen almenys un plat per sopar.

L’obra és interessant per les seves diverses veus. Smith construeix una història al voltant dels temes més punyents dels nostres temps: el Brexit, internet, el medi ambient i la immigració, les obscuritats de les polítiques de migracions, el discurs de l’odi a les xarxes socials i, sobretot, el canvi climàtic que ens ve a sobre.

Tots aquests elements de denúncia, hàbilment barrejats amb la vida dels protagonistes, fan que la prosa d’Smith destaqui notablement i sigui capaç d’articular una trama argumental coherent i molt actual i de, com dèiem, múltiples elements com l’art, la societat, la política, les injustícies, la soledat, l’abandonament, la desesperança, la il·lusió, la rebel·lia, el conflicte, la deshumanització, la crítica… el catàleg de temes és llarg.

Sorprenent, lúcida i crítica, Primavera és una de les lectures recomanables per els dies d’aquesta estació en la que ens trobem (i per la resta de l’any, també).

L’escocesa Ali Smith va néixer a Inverness i viu a Cambridge. Abans de dedicar-se exclusivament a l’escriptura, va ser professora a la University of Strathclyde.

Forma part de la Royal Society of Literature i els seus llibres han rebut nombrosos premis literaris i nominacions: va revolucionar el món literari anglosaxó amb Com ser-ho alhora, que ha estat guardonada amb el Goldsmith Prize (2014), el Costa Novel Award (2014) i el Book of the Year Award (2014), atorgat per la Saltire Society; a més, ha estat finalista del Man Booker Prize (2014), i nominada per al Folio Prize 2015. L’accidental és una altra de les seves obres més importants, guanyadora del Whitbread Novel Award i l’Orange Prize for Fiction.

El 2020 va acabar el quartet estacional que comprèn TardorHivernPrimavera  i Estiu i ha tornat a sorprendre positivament. Sempre ha estat considerada una de les escriptores actuals més importants de les lletres britàniques, i amb l’execució de la tetralogia estacional ha rebut els elogis tant de la crítica com del públic.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: