ALICIA N. PONZIO. CENTAURE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Centaure, primer pla.

El treball de les mans.

Vista frontal de l’escultura.

Vista lateral.

 

Aquí hem parlat d’artistes que han compaginat la seva vocació amb activitats vinculades al món de la medicina, però no havíem parlat de ningun cas en el que la interessada hagués format part d’un exercit.

Doncs aquí en tenim un: l’escultora Alicia Nicole Ponzio era tinent del cos d’infermeria de la Marina dels Estats Units, però després d’experimentar amb diversos mitjans d’art figuratiu, va acabar trobant la seva veu en l’escultura i va decidir fer un canvi en la seva vida deixant la Marina per l’art.

Va completar la seva formació artística a Itàlia, a l’Acadèmia d’Art de Florència on va finalitzar el programa formatiu l’any 2008. Li va anar tan bé que en poc temps es va convertir en la directora de programes d’escultura i anatomia artística, així com docent en dibuix figuratiu a la mateixa Acadèmia d’Art de Florència.

El 2011 va tornar als Estats Units per muntar el seu estudi al centre de San Francisco.

Alicia Ponzio té una bona habilitat per aportar vida a les seves figures que ens parlen d’experiències emocionals, en alguns casos pròpies, emparada en els seus estudis en estètica renaixentista i clàssica que va fer a Itàlia, però aportant un element distintiu, una certa irregularitat en el disseny que no és limita a ser una còpia literal de la realitat per suggerir el toc humà.

La seva obra va des de retrats a petita escala fins a figures a mida natural passant per composicions amb diverses figures. Les treballa, principalment, en guix fins a acabar l’efecte que vol aconseguir; una vegada fet, finalitza l’escultura en bronze.

Aquestes composicions figuratives atemporals li han valgut el reconeixement de diverses institucions com Renewal Center, Catharine Lorillard Wolfe Art Club, Portrait Society of America, California Art Club i la National Sculpture Society. D’aquesta última va rebre el 2016 el premi Alex J. Ettl Grant que es concedeix exclusivament a escultors figuratius pel conjunt de la seva obra.

Alicia Ponzio ha celebrat exposicions no solament als Estats Units sinó també a Itàlia, països escandinaus, Anglaterra, Canadà…

Aquí tenim un exemple del que fa, aquesta escultura titulada Centaure que va realitzar el 2009, és a dir, que és una de les seves obres primerenques. Es tracta d’un retrat psicològic d’un artista, el pintor Justin Hess. El tors i sobre tot la posició dels braços i mans són importants elements narratius per expressar l’estat d’ànim d’una molt abstreta persona.

L’escultura està realitzada en bronze amb una pàtina de nitrat de plata. Sobre la psicologia del retratat, sense dubte l’escultora la coneix bé perquè Alicia i Justin són parella i la va realitzar quan els dos estaven estudiant a Itàlia, concretament la va fer a Fiesole.

En quant al títol, es deu a que solament es representa la imatge del tors, la resta del cos -que òbviament ja no seria humà-, queda per la imaginació de l’espectador.

 

Aquí veiem l’escultora Alicia N. Ponzio treballant una de les seves obres.

El seu web és  https://www.aliciaponzio.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: