ÁLVARO GARCÍA HERNÁNDEZ. ENERO Y TÚ DESNUDA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Enero és una persona normal a la que la seva mare li va posar aquest curiós nom perquè va néixer en aquell mes i perquè el nom previst era, en realitat, Abril, per la nena que la seva mare esperava i no va ser. Quan naixes en una família que no t’esperava perquè esperava una altra, la teva vida és probable que no sigui un camí de roses.

La vida d’Enero segueix un camí: estudis, treball de funcionari, boda, hipoteca, una filla que no sap si és seva…  fins que es torça inesperadament i acaba tancat en un psiquiàtric durant cinc anys per ser sotmès a insuportables dosis de drogues de tots colors.

La medicació li produeix llacunes i per contrarestar, barreja els tranquil.litzants amb speed. Sobreviu seguint una rutina excèntrica que ja ni recorda per què la fa: els dilluns viatja en tren al poble de la seva infància, on ja no viu ningú; els dimarts visita un ancià en una residència; els dimecres dispara rates amb una catapulta a la piscina del xalet de la seva ex; els dijous va a classe de karate; els divendres condueix un tractor per la ciutat en hora punta; els dissabtes participa en un programa de ràdio i els diumenges s’obliga a ser una planta i no fer res.

I això és així fins que un bon -o mal- dia una okupa s’instal.la en el pis de davant i s’obsessiona per ella. Es Ana, una jove que té una vida com per tirar-se per la finestra. Es podria dir que són dues ànimes bessones, però el precari equilibri de Enero es trenca.

No tot són costums estranys per ell. També deixar anar interessants reflexions i en alguns casos, la sintaxi que utilitza canvia el sentit de la frase. Per posar un exemple: vol transmetre que la seva germana s’havia anat a viure amb el seu nuvi, però no ho diu exactament així sinó “i la meva germana se’n va anar amb el seu nuvi a viure”. Sembla una obvietat però no és el mateix.

I en quant a les reflexions, aquesta n’és una: “això és el que he après, que la vida és un viatge en tren, que cada estació és diferent, però totes passen; que nosaltres també som diferents perquè el viatge ens canvia, constantment. No et quedis quieta, aquest és el meu millor consell”.

En quant al títol Enero y tu desnuda, Enero ja sabem qui és però qui està despullada és més bé la seva ànima trencada que busca recompondre’s.

Estructurada en trenta-nou capítols breus, els primers els més potents, les seves dues-centes pàgines es plasmen una una narració molt original que es reserva un final sorprenent.

 

El valencià Álvaro García Hernández és llicenciat en Filologia Hispànica i treballa com professor de llengua espanyola i literatura. Ha escrit diverses novel.les juvenils i ja ha guanyat alguns premis: el Gran Angular del 2016 i el premi Hache del 2018.

Porta un blog de curiós títol: Diario de un dios equivocado, i opina que un llibre ens ha de convertir en millors persones.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: