ANA MARÍA MATUTE. OLVIDADO REY GUDÚ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

“El buit” és com l’escriptora barcelonina Ana María Matute (1925 – 2014) anomenava la depressió. En va patir una. S’havia traslladat a Sitges amb el seu fill i marit, allí escrivia i es dedicava als seus hobbies com la pintura i les manualitats: a vegades havia demanat als nens de la localitat que li portessin petits trossos de fusta amb els que feia pobles medievals.

Viatjava per tot el món; era una figura literària consagrada amb una obra considerable i molt valorada. Tot semblava anar de cara, però de sobte es va quedar sense ganes de viure i, per descomptat, d’escriure. Com ella mateixa va dir, no es que “li donés por escriure, és que no l’interessava, tant li era, tot tant li era”. Era el 1975 i aquella caiguda vital va fer que abandonés la novel.la que portava preparant des de finals dels seixanta: Olvidado Rey Gudú, una obra immensa que va marcar la vida de l’autora -aficionada a l’Edat Mitjana- i de la que Editorial Destino va publicar fa uns mesos una edició commemorativa, aquesta és la raó per la que comentem aquesta obra com si es tractés d’una nova publicació.

Hem de fer un salt en el temps cap enrere per anar a la meitat dels anys noranta. Matute no havia tornat a escrire absolutament res però seguia pensant en el Rey Gudú. Sent una dona supersticiosa com era, com a vegades havia escoltat o llegit allò de que quan un escriptor acaba la seva gran obra, es mor, temia que quan l’acabés, acabaria també la seva vida.

Va haver de ser la seva agent literària -Carme Balcells- la que va aconseguir que rematés l’obra, encara que perquè ho fes la va haver de “segrestar” a casa seva on l’escriptora estava controlada per una secretaria.

I així és com va acabar l’obra, una de les millors de Matute, una novel.la plena de fantasies i de faules que narra el naixement i l’expansió del Regne d’Olar amb una trama plena d’aventures, personatges i amb un paisatge simbòlic: el misteriós Nord, la inhòspita estepa de l’Est i l’exuberant i ric Sud que limiten l’expansió del Regne d’Olar, en el destí del qual participen l’astúcia d’una nena del sud, la màgia d’un vell bruixot i les regles del joc que marca una estranya criatura del subsòl.

Barrejada de llegenda i realitat, de present i passat, l’obra constitueix també una gran metàfora de l’ànima humana i de la seva història alimentada per les inquietuds i els desigs que marquen l’ésser humà.

En el seu moment, Olvidado Rey Gudú va atrapar a lectors joves que van conèixer Ana María Matute a través d’aquesta obra. Però les generacions actuals, enganxades com estan a ficcions televisives i literàries del tipus de Joc de trons o Víkings, no saben que molt abans, l’autora va crear un univers de fantasia que res té a envejar-les. Al contrari, un dels valors d’aquesta novel.la és que els regnes son imaginaris però tot allò que s’explica és veraç.

 

 

Ana María Matute, una de les millors escriptores de la postguerra, va tenir un munt de reconeixements literaris, entre els que figuren el de les novel.les Los Abel (finalista del Premi Nadal 1947), Fiesta al Noroeste (Premi Café Gijón 1952), Pequeño teatro (Premi Planeta 1954), Los hijos muertos (Premi de la Crítica 1958 i Premi Nacional de Literatura 1959), Primera memoria (Premi Nadal 1959) o Los soldados lloran de noche (Premi Fastenrath de la Real Academia Española 1962). També cal esmentar obres com La trampa (1969), La torre vigía (1971), Olvidado Rey Gudú (1996) aquí comentat, Aranmanoth (2000), i Paraíso inhabitado (2008).

Es autora de contes infantils i de diversos llibres de relats reunits en el volum La puerta de la luna (2010).

Era membre de la Real Academia Española i de la Hispanic Society of America, i el  2007 va ser guardonada amb el Premi Nacional de las Lletres pel conjunt de la seva obra i el 2010 amb el Premi Cervantes.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: