ANDRÉ KERTÉSZ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Amants a Budapest.

La mascota.

Washington.

Nens gitanos hongaresos besant-se.

Pont Neuf. París.

Imatge a contrallum.

Cruïlla.

Montmartre.

Perspectiva.

Distorsió.

Violinista. Hongria.

Ballet. Nova York.

 

L’hongarès André Kertész ha sigut una de les figures més influents del periodisme fotogràfic. Es també conegut pels seus esforços per desenvolupar l’assaig fotogràfic.

Certament la fotografia era tota una vocació per ell que es va haver d’enfrontar als desigs de la seva família que volia que fos corredor de borsa. La seva vocació es va acabar imposant i Kertész es va introduir en el món fotogràfic de manera autodidacta començant a publicar en revistes, una tendència que es va mantenir durant bona part de la seva carrera.

Durant els primers anys de professió, els seus treballs no van ser molt apreciats a causa del seu desig de tenir un estil molt personal que li feia prendre imatges des d’angles poc ortodoxes fins que al 1925 es va mudar a París, també en contra de la voluntat familiar, i allí va formar part del creixent grup d’artistes immigrants i del moviments dadaísta de moda aquells anys (era un moviment que es caracteritzava per revelar-se en contra de les convencions artístiques burlant-se de l’estil dels artistes burgesos).

A la capital francesa va tenir èxit comercial i va ser també ben rebut per la crítica. A finals dels anys trenta va emigrar als Estats Units per escapar-se de la segona guerra mundial i allí va tenir una vida més complicada havent de viure d’alguns encàrrecs.

Durant els vint anys següents va deixar de treballar per revistes i paral.lelament va guanyar èxit internacional.

Però aquest èxit va ser més de crítica (va ser guardonat amb alguns premis) que de públic i, de fet, sempre va tenir la sensació de que el seu estil no era massa acceptat.

La seva obra es caracteritza per la utilització de la llum i representació de la simplicitat de la vida, en un estil íntim i nostàlgic.

Amb la seva feina va influenciar diversos fotògrafs, entre ells Cartier-Bresson.

Una dada important per la història: va ser el primer fotògraf que va celebrar una exposició individual. Era l’any 1927.

 

Aquí veiem a André Kertész en un autoretrat amb gat.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: