ANNA BURNS. MILKMAN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Una noia de divuit anys llegeix Ivanhoe mentre camina pels carrers d’una ciutat sense nom, que ens remet a la Belfast dels anys setanta, en l’època mes cruenta del conflicte irlandès. De sobte, surt a escena un paramilitar influent que es fa passar per lleter i que es fixa en ella. Aquest personatge tenebrós atrapa la noia com una ombra, mentre un rumor equívoc s’escampa per la ciutat sense nom.

Milkman (lleter) és un retrat psicològic d’allò que passa en una comunitat espantada, també és una faula sobre l’abús de poder i les seves conseqüències.

La novel.la narra una adolescència, la de la protagonista i com era el patriarcat i els seus tòtems que aquí es reflecteix en el milkman del títol: el rei dels renegaires, el líder dels paramilitars que s’oposen a mà dura de l’estat i a l’alliberament femení, i la vida de “la germana mitjana” o “la que camina” -la narradora i protagonista- canviarà per complet quan aquest personatge comença a reduir la velocitat del seu cotxe per avançar junt a ella per la carretera i algú els veu parlant i els fa una foto convertint la trobada en una prova de qui sap què. La gent comença a desconfiar d’ella, però al mateix temps, donat que ell és una figura poderosa, ella adquireix un poder que no havia demanat.

L’obra ens parla d’aquells anys setanta i d’algunes icones pop, però mai es menciona, com hem dit, el nom del lloc que separa la carretera per la que la protagonista llegeix El castell de Rackrent de Maria Edgeworth, Ivanhoe de Walter Scott o Madame Bovary de Gustave Flaubert. I no deixa de llegir mentre camina, a vegades amb l’ajuda d’una llanterna segons la llum. I per què ho fa? Doncs perquè l’única cosa que vol és escapar del segle XX i retrocedir en el temps creient que els temps passats -els que llegeix- podrien ser millors.

I perquè no tenen nom propi els protagonistes de la novel.la, ni els secundaris tampoc, ni gairebé ningú? Perquè el propòsit d’Anna Burns -l’autora de Milkman– és retratar un estat mental col.lectiu que va marcar la vida comunitaria durant el conflicte d’Irlanda del Nord en els anys setanta. Per això en lloc de noms trobem germanes mitjanes, germanes petites, dones tradicionals, paramilitars, el lleter -el de veritat-…

Potser algú pot dir que la novel.la és la història d’un assetjament, però en realitat el que compta és el context en el que té lloc, una societat malalta que l’autora sap retratar. El que té més pes, doncs, és que la narració s’ocupa de mostrar la violència que hi ha darrera de la violència, no tant les bombes o les bales sinó allò que passa dintre de les cases on regeixen ritus tribals, opressió patriarcal i religiosa i el constant retret de no fer allò que fan tots.

En aquesta societat distòpica on els comportaments estan mesurats al mil.límetre, llegir llibres al carrer és perillós perquè crida l’atenció, heus aquí la metàfora palmària de les regles en les que es basa la comunitat que rodeja a “la que camina”. Si llegir pel carrer és estrany, què es pot considerar normal?

Doncs d’això va Milkman, un llibre d’aquells que ja no se’n feien i que de poc comú que és, resulta innovador.

 

 

Anna Burns visitava bancs d’aliments per poder menjar fins que ha sigut premiada per Milkman. Això li ha canviat la vida.

Bé, en realitat la vida li va començar a canviar -encara que tampoc no arribava a final de mes- quan un dia del 1995 va comprar per casualitat i per una lliura, una llibreta de dibuix que va trobar molt maca. No sospitava que més de vint anys després hauria d’agrair a la llibreta l’haver guanyat la més gran distinció de les lletres britàniques, el Premi Man Booker.

En aquella llibreta del 1995 va començar a anotar somnis, perquè els somnis d’Anna Burns -segons diu- sempre han sigut apassionants i els recorda perfectament quan es desperta. I a aquella llibreta van seguir d’altres…

Milkman és la seva tercera novel.la, la que l’ha tret de la penúria.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: