ANNA VAUGHN HYATT HUNTINGTON. ELS PORTADORS DE LA TORXA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Anna Vaughn Hyatt Huntington, Els portadors de la torxa.

Vista posterior.

Hi ha un curós treball de la musculatura.

També en el genet.

L’home que lliura la torxa està exhaust, moribund.

 

Parlem d’un escultora de Cambridge, Massachusetts, Anna Vaughn Hyatt Huntington (1876 – 1973).

Era filla d’Alpheus Hyatt, professor de paleontologia i zoologia a la universitat de Harvard. La influència del seu pare va fer que sentís un gran interès pel món animal, de manera que va fer estudis relacionats amb la zoologia al mateix temps que estudiava art.

Es va casar amb Archer Milton Huntington i el 1929 una donació de cent-mil dòlars feta per ella i el seu espòs va fer possible una gran exposició a la National Sculpture Society de la que ella era membre (com també ho era de la National Academy of Design).

Anna havia passat moltes vegades per Espanya perquè era una apassionada de la cultura i història hispàniques. El seu marit també estava molt interessat en el tema, fins al punt que era el fundador i president de la Sociedad Hispánica de América. Donat l’interès compartit, el matrimoni va donar diverses peces artístiques a Sevilla, fet que es va traduir en què tant ella com el seu espòs fossin declarat fills adoptius de la ciutat.

Parlant de la seva faceta escultòrica, una obra molt coneguda d’Anna Vaughn Hyatt és la que representa dos homes nus i un cavall: Els portadors de la torxa.

El conjunt es tracta d’un home muntat a cavall i un altre estès a terra. El cavall té la pota esquerra de davant aixecada mentre en genet s’inclina per agafar la torxa de la mà de l’home que sembla totalment exhaust, moribund, agafant-se a un roca.

Cal remarcar el treball fet de la musculatura dels dos homes així com la sensació de moviment que desprèn el conjunt, especialment pel gest del cavall aturat de manera brusca pel genet.

El significat de l’obra prové de la tradició grega: la torxa olímpica simbolitza el foc que Prometeu va robar als deus per lliurar-lo als humans. La torxa, doncs, fa referència a la llum del coneixement.

Per això Els portadors de la torxa és una al·legoria: la de la transmissió de coneixement al llarg de la Història, d’aquí que representi un moribund que, abans del seu últim sospir, lliura la torxa amb el foc, la llum de l’erudició, al jove genet que recull el testimoni per transmetre-la a una nova generació.

Anna Vaughn Hyatt Huntington en va fer vàries còpies, dues d’elles es troben a Espanya: a la plaça Ramón y Cajal de la Ciutat Universitària de Madrid, i l’altra a l’avinguda Blasco Ibáñez de Valencia.

 

Anna Vaughn Hyatt Huntington. Escultura aficionada a la zoologia, en moltes de les seves obres els protagonistes o coprotagonistes són els animals als que va estudiar amb detall.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: