ANNE-CHRISTINE RODA. DANA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Dana, per Anne-Christine Roda.

Detall de la mirada.

Joc de llum i ombra.

 

La francesa Anne-Christine Roda va passar de ser restauradora a ser una notable pintora realista on destaca especialment pels seus retrats.

I el seu segell distintiu és intentar representar l’element més fràgil, més humà, del personatge retratat, res de poses grandiloqüents.

Com que ve del món de la restauració, podem parlar de que la seva tècnica té una base clàssica. No obstant, els models ens parlen de la vida d’avui per la roba que porten o algun element ornamental, encara que una excepció són els seus nus, doncs en perdre aquestes referències, el cos humà cau en l’espai de la intemporalitat.

Els seus quadres es caracteritzen per la precisió amb la que estan executats: una arruga, per fina que sigui, la textura d’un floc de cabells o simplement la tènue humitat d’un ull, estan basats en la seva fidelitat a la realitat. D’aquesta manera no perd ni un sol element d’expressió en la recerca per reflectir trets de la personalitat del retratat.

Durant bastant temps l’elecció que feia dels models era més bé una qüestió de sort perquè els treia d’entre els seus amic i coneguts que escollia en base a un detall particular que li cridava l’atenció, com una actitud o una expressió. Una vegada que els havia seleccionat, els deixava lliures per posar com volguessin, vestits o despullats i en la posició que ells mateixos escollissin. D’entrada, tot això ja deia molt a Roda sobre el model, eren detalls que d’una altra manera s’haurien perdut si els hagués guiat específicament sobre com posar-se.

I parlant de la seva base clàssica, el quadre que aquí veiem titulat Dana, podria ser la representació d’una noia de l’edat d’or holandesa, alguna noia de Vermeer, per exemple, si nos fos perquè, per descomptat, és una dona dels segle XXI que va ser retratada per Roda el 2017.

Aquest retrat ens mostra les qualitats que indicàvem de Roda: la cura per representar els trets de la model com els ulls, la boca… i també cal destacar el joc de la llum i l’ombra amb aquest raig que il·lumina una bona part del rostre.

De restauradora a pintora realista. Aquesta és la francesa Anne-Christine Roda.

El seu web és https://www.annechristineroda.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: