ANNETTE HESS. LA CASA ALEMANA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Eva Bruhns és una noia alemanya que viu a Frankfurt amb la seva família: els seus pares que tenen un restaurant, -La casa alemanya-, la seva germana gran que és infermera i el seu germà petit. Eva és traductora de polonès i està sortint amb Jürgen, l’hereu d’una empresa de venda per catàleg que va massa lent quan parlen de matrimoni perquè no es decideix a demanar la mà de la noia al seu pare. Per coses del destí es requerida per la fiscalia general per traduir a un ciutadà polonès, i allò que hauria d’haver sigut una anècdota, s’acaba convertint en una col.laboració durant el judici que aquell any de 1963 s’ha de celebrar a Frankfurt pels crims d’Auschwitz. La família d’Eva no està molt contenta amb la decisió que ha pres la noia de fer de traductora del judici i a Jürgen encara li agrada menys, però la noia decideix seguir els seus instints. A mesura que va traduint els testimonis dels supervivents, descobreix l’immensitat del dolor i l’horror d’allò que va succeir i una part de la història del seu país de la que mai ningú li ha parlat.

A pesar de que en els camps de concentració van haver milers i milers de persones implicades, solament van ser vint-i-dos els acusats en el judici, dels que tres van ser absolts per manca de proves i van haver sis cadenes perpètues, la resta van ser condemnats a diferents penes de presó. Les lleus sentències es van deure a que no van ser jutjats per crims contra la humanitat -segons el dret internacional- sinó d’acord amb la llei alemanya, per culpa individual difícil de provar i amb l’atenuant de que complien ordres.

Llibres sobre l’holocaust hi ha molts i una gran majoria se’ns narren des del punt de vista jueu. Des del punt de vista alemany són menys i ara entendrem per què. En qualsevol cas, aquí en tenim un: La casa alemana.

L’obra no se centra tant en l’holocaust com en el que va venir després de Nuremberg, una història menys coneguda. A través de la narració dels judicis, desconeguts per la major part del públic, es retrata un país dividit entre la comoditat i la justícia i gairebé fregant un volgut oblit.

A Nuremberg els que van acusar van ser els aliats, però a Frankfurt va ser diferent perquè van ser alemanys acusats per alemanys, i es va produir en el moment just de la història del país perquè havien passat gairebé vint anys i al gent estava a punt d’oblidar: no volien saber.

A l’autora del llibre, Annette Hess, li interessa el sentiment de culpabilitat dels descendents dels culpables -per activa o per passiva- dels crims nazis. Després de quatre anys de preparació del judici i gairebé dos de durada, les sentències van ser massa favorables pels criminals. Fins i tot va semblar que les gran potències estaven interessades en no bellugar ja massa el tema.

Es per això que Hess planteja una reflexió sobre la culpa i el perdó, sobre la necessitat de saber la veritat, sobre els silencis culpables de tot un poble, l’escriptora reflecteix com la gent es va negar a parlar de la guerra perquè totes les famílies tenien coses que amagar, també la seva i la de la protagonista.

Es aquesta una obra commovedora que ens presenta l’holocaust des d’un punt de vista diferent per remoure consciències.

 

 

Nascuda a Hannover, Annette Hess havia començat estudiant pintura i disseny d’interiors. Però ha treballat com periodista, assistent de direcció i guionista. Des de 1998 escriu fonamentalment per al cine i la televisió sent creadora de sèries d’èxit al seu país. Així, ha rebut el premi Grimme i el premi de la Televisió Alemanya.

El salt del cine a la literatura amb La casa alemana ha sigut un gran èxit per Hess. La novel.la es troba en procés de traducció a vint països mentre es negocien els drets d’adaptació cinematogràfica i televisiva.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: