ANTON WEBERN. IM SOMMERWIND

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Anton Friedrich Wilhelm von Webern (1883 – 1945) és un dels més importants compositors austríacs de la primera meitat del segle XX, però és més conegut simplement com Anton Webern perquè ell no solia utilitzar els noms intermedis i fins i tot va abandonar el “von”.

Als dinou anys va anar a la universitat de Viena, i va estudiar Musicologia.

Va ser membre de l’anomenada Segona Escola de Viena, el grup de músics de la primera meitat del segle XX que incloïa compositors com Arnold Schönberg o Anton Berg.

Inicialment, la música de Webern es caracteritzava per un to romàntic, seria posteriorment seguint l’evolució de Schönberg que passaria a l’atonalisme.

I és de la seva primera època la peça que escoltem. Es tracta de Al vent d’estiu, idil·li per orquestra, més coneguda pel títol alemany Im Sommerwind.

L’obra és de 1904 i es basa en un poema que és un himne a la natura de Bruno Wille, no solament poeta sinó també filòsof. Webern a penes tenia vint anys quan la va compondre.

Ens la interpreta la WDR Sinfonieorchester que és l’orquestra de la ràdio alemanya, dirigida per qui era el seu director titular en el moment de la gravació del vídeo (2015), Jukka-Pekka Saraste.

 

Anton Webern va ser un dels millors compositors austríacs de les primeres dècades del segle XX. però la vida li va canviar el 1938 quan els nazis van envair Austria i la seva música va ser denunciada pels ocupants. Paradoxalment, Webern va ser mort accidentalment una nit de setembre de 1945 pels trets d’un soldat de les forces aliades.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

La WDR Sinfonieorchester va ser fundada el 1947 per les autoritats dels països aliats que van ocupar Alemanya després de la Segona Guerra Mundial.

Al 2013 van fundar la Orchesterakademie des WDR Sinfonieorchesters que vol ser un trampolí per nous músics.

El seu web és https://www1.wdr.de/orchester-und-chor/sinfonieorchester/index.html

 

El finlandès Jukka-Pekka Saraste té una brillant carrera com director de diverses orquestres.

En quant a instrumentista, és un excel·lent violinista.

El seu web és https://www.jukkapekkasaraste.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: