ANTONIO CABANAS. LAS LÁGRIMAS DE ISIS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Las lágrimas de Isis ens narra la història d’una dona que va desafiar l’ordre establert per esdevenir el faraó més poderós d’Egipte que va governar entre el 1490 i el 1468 aC, en el moment de màxima esplendor del país quan el seu exèrcit era el més fort del món i el regne gaudia de gran prosperitat. I va deixar un immens llegat en forma d’obres arquitectòniques que avui dia continuen fascinant.

Gairebé sempre que parlem de l’antic Egipte ens venen al cap les imatges de les piràmides, els noms dels seus diversos deus i faraons, molt especialment el de Tutankamon amb la seva sumptuosa màscara funerària, així com Cleòpatra i Nefertiti com governants o reines de referència d’aquella cultura atractiva i una mica enigmàtica.

Però si deixem de banda tots aquests noms mediàtics, en realitat i des de el rigor històric, si va haver una figura femenina que va transcendir la seva època i que va marcar una fita en la història antiga, aquesta va ser la reina Hatshepsut, nom que significa principal dama de la noblesa.

L’historiador i escriptor canari Antonio Cabanas ret homenatge a la dona que més temps va estar al front de l’imperi egipci situant-la en el lloc que mereix. Hatshepsut va lluitar i va guanyar la batalla contra tot allò que políticament i socialment estava establert, sent capaç de lluitar pel tron d’Egipte. Cabanas ens submergeix en la seva vida: la infantesa marcada per la influència de la seva àvia Nefertari, la joventut en la que va patir la preeminència dels seus germans i l’etapa posterior quan, convençuda de les seves qualitats per governar, va perseguir les seves ambicions amb l’ajuda inestimable del sacerdot i arquitecte reial Senenmut; ell va ser el seu còmplice en les intrigues de palau i junts van viure una història d’amor.

Unes de les qualitats del llibre de Cabanas son el rigor històric i la forma en la que ens dibuixa a la reina: la seva fortalesa fa que la novel.la s’encomani de la seva força, encara que l’historiador canari no la pinta com un personatge especialment amable sinó com una dona de caràcter inflexible, d’aquelles que no deixen molts amics.

Això sí, Hatshepsut volia un país en pau en el que els deus es veiessin enaltits, les temples anessin creixent al llarg del Nil i les arts florissin, tot sense necessitat d’anar a la guerra.

En quant a Senenmut, havia de vetllar pels interessos de la reina, encara que ràpidament va comprendre que la seva vida quedava totalment lligada a la d’ella. Es tractava d’un joc que el va embriagar des del primer instant i al que ja mai podria renunciar. I no va ser gens fàcil perquè Senenmut també es va haver d’enfrontar a una concepció del món en el govern del qual no cabia una dona, almenys de manera explícita, però íntimament es va felicitar per la possibilitat que se li va donar per demostrar el contrari gràcies a la seva vàlua i ambició.

Gràcies al llibre d’Antonio Cabanas veurem que les intrigues de palau no van ser un invent de les corts absolutistes franceses i que molts segles abans de Crist ja es cercava qualsevol via per obtenir i retenir el poder. Però a part de tot això també viurem una ardent història entre Senenmut i Hatshepsut, una amor d’alta potència pel frenesí que genera assolir objectius per als que s’ha lluitat de manera comuna.

Tant aquells que s’han sentit atrets per l’Egipte dels faraons com aquells que no han sentit un interès especial, trobaran a Las lágrimas de Isis una recepta equilibrada que combina Història, amor i lluites de poder. Una atractiva combinació molt ben estructurada.

En aquest vídeo, Antonio Cabanas ens en dóna més detalls:

 

Antonio Cabanas és autor dels best sellers El ladrón de tumbasLa conjura del faraónLos secretos de OsirisEl sueño milenarioEl hijo del desiertoEl secreto del NiloEl camino de los dioses i ara Las lágrimas de Isis, tots ells a Ediciones B, amb els que ha assolit un gran èxit de crítica i públic. Apassionat de la cultura de l’antic Egipte de la que és un gran coneixedor, dedica gran part del seu temps a investigar i escriure sobre ella. Les seves obres han sigut traduïdes a diversos idiomes.

Ha realitzat estudis d’egiptologia, llengua egípcia i escriptura jeroglífica i des de 1990 és membre de l’Associació Espanyola d’Egiptologia.

El seu web és https://www.antoniocabanas.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: