ANTONIO CANOVA. LES TRES GRÀCIES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Les tres Gràcies, per Antonio Canova.

Primer pla de les Gràcies.

Vista posterior del grup escultòric amb un altar amb garlanda, símbol de la seva unió.

 

Un dels grans artistes del neoclassicisme italià va ser Antonio Canova. Va conrear els camps de la pintura i l’escultura i va ser sobre tot en aquesta última disciplina on va sobresortir.

El seu estil s’inspirava en l’art de l’antiga Grècia i les seves obres es van arribar a comparar en la seva època amb la millor producció de l’antiguitat. De fet, Canova va ser considerat com el millor escultor europeu del moment.

La seva influència va marcar l’escultura de tot el continent, i no sols en els artistes de la seva generació, sinó també en els posteriors del segle XIX.

Per ell, l’estudi directe de la naturalesa era fonamental perquè buscava la “bellesa natural” que veia reflectida en l’escultura grega clàssica, el cànon de la qual li era una referència ineludible.

L’escultura que aquí comentem la va realitzar entre els anys 1814 i 1817 a Roma, quan era un artista tant famós que el públic esperava amb interès la seva nova obra com avui podem esperar la nova pel.lícula de determinat director, per posar una comparació.

I en aquest cas l’obra és Les tres Gràcies, un grup escultòric fet en marbre, clarament neoclàssic, que reprodueix les tres càrites mitològiques, Aglaya, Eufròsine i Talia (la bellesa, l’alegria i el floriment, respectivament) deesses filles de Zeus.  Les Gràcies presidien banquets i reunions, principalment per distreure i delectar els invitats dels Deus.

S’ha d’aclarir que d’aquesta obra existeixen dues versions, la primera va ser encarregada per la dona de Napoleó, Josefina de Beauharnais, que es visitable al Museu de l’Hermitage de Sant Petersburg i l’altra va ser un encàrrec del duc de Bedford que en la actualitat s’exposa alternativament al Victoria & Albert Museum de Londres i a les National Galleries d’Escòcia. Les dues escultures es basen en representacions que Canova ja havia fet anteriorment.

L’obra està tallada en una única peça de marbre blanc que Canova va treballar fins a ressaltar la pell suau de les Gràcies, cosa que era una característica de l’artista que va deixar una escultura de línies elegants i refinades per representar-les dempeus en un altar per sacrificis.

Les tres estan nues, juntes en una abraçada i amb els caps gairebé tocant-se. El seu posat indica que estan parlant probablement d’algun tema que els és molt comú, donada la proximitat física. L’estil dels seus cabells és semblant, trenat i sostingut a la part superior per un nus.

En la composició, com en la resta de les seves obres, Canova busca expressar una bellesa donada per l’equilibri i l’elegància de les formes i a diferència de les Gràcies que s’havien compost abans d’ell i que derivaven de l’antiguitat on les figures externes estaven situades cap a l’espectador i la figura central dóna l’esquena, aquí apareixen totes de costat a costat, sense amagar la cara, el que significa un trencament amb la tradició.

Un altre element que cal esmentar és la unitat de les tres figures: totes elles tendeixen a convertir-se en una per l’abraçada, unió que a més es referma pel vel que enrosca les tres.

I encara una altra novetat: Canova desafia la concepció de la bellesa barroca que fixava un cànon corporal més bé gros (només cal recordar Les tres Gràcies de Rubens, per exemple). Canova no, mostra les noies com uns personatges esvelts.

Qui vulgui veure en directe aquestes escultures, ja sap que haurà de viatjar fins a l’afrancesada ciutat russa de Sant Petersburg, al Museu de l’Hermitage, o bé al londinenc Victoria and Albert Museum. Les imatges que aquí mostrem pertanyen al citat museu anglès.

 

Antonio Canova, el millor escultor del neoclassicisme. Així el va retratar el pintor francès François-Xavier Fabre.

Per saber més de Canova cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: