ARCADE FIRE. JOAN OF ARC

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Joana d’Arc va néixer l’any 1412 a Domrémy, una petita localitat de la regió de Lorena al nord-est de França. En l’actualitat, la població d’aquest lloc no arriba a 200 habitants però encara es pot visitar la casa on Joana va arribar al món.

Es tractava d’una nena normal que jugava, cantava, dansava junt amb la resta de noies del poble… però això si, quan va arribar a l’adolescència va començar a tenir visions sobrenaturals. L’epopeia de la noia es va iniciar amb l’aparició de l’arcàngel Miquel, que protegia el regne de França, i en escoltar les veus de santa Caterina d’Alexandria  i de santa Margarida, que la van guiar al llarg de la seva breu vida. Joana es podria haver convertit en una mística, com va ser el cas de santa Teresa de Jesús, però els missatges sobrenaturals la van incitar a l’acció; havia d’unir-se a l’exercit del rei de França i recuperar els territoris ocupats pels anglesos com conseqüència de la guerra dels cent anys (1337-1453).

Segons ella, es limitava a complir la voluntat de Déu, i així es va desplaçar a Chinon on es trobava la cort de Carles VII, i vestida amb roba d’home, tal com li havien indicat les veus, va convèncer al Delfí de que ella era l’enviada per ajudar-lo a reconquerir França. Equipada amb una armadura blanca i portant un estendard, com ha estat representada en nombroses pintures, es va posar al front de les tropes i va obligar els anglesos a anar-se’n d’Orleans. Setmanes després, Carles VII va ser coronat rei a Reims. Era l’any 1429. No obstant, un any després i després del fracàs de l’ofensiva sobre París, Joana va ser feta presonera i lliurada als anglesos que la van acusar d’heretge i la van condemnar a morir a la foguera. La noia no es va retractar sinó que es va refermar en les seves revelacions, així que el 30 de maig de 1431 va ser cremada vivia a la plaça del mercat vell de Ruán, al nord-oest de França. Encara no havia fet vint anys.

La seva curta vida ha estat portada al cinema en diverses ocasions. En el vídeo podem veure imatges d’algunes pel.lícules, en alguns casos de directors mítics. Son: La passió de Joana d’Arc, de Carl Theodor Dreyer, de l’any 1928; Joana d’Arc, de Georges Méliès, de l’any 1900, i Häxan, La bruixeria a través dels temps, de Benjamin Christensen, de l’any 1922.

També en el món de la música han hagut referències. La més recent va ser la dels Arcade Fire.

El grup canadenc és un dels últims grans valors de la música.

Van revolucionar l’escena internacional l’any 2005 amb el seu àlbum Funeral, un disc original per so i concepte.

Van assentar aquest èxit al 2007 amb Neon Bible i al 2010 amb l’elepé The Suburbs que va ser número 1 tant a Estats Units com al Regne Unit i va tenir grans vendes a Espanya.

Un mèrit inqüestionable és que han sabut introduir instruments que no son freqüents en una banda de rock com violins, violes, violoncels, mandolines, acordions, xilòfons i fins i tot relíquies medievals com la viola de roda, aconseguint uns sons completament nous que funcionen molt bé amb les seves lletres.

En l’actualitat ja és la banda independent que més èxit ha aconseguit i estan considerats com el primer gran grup del segle XXI.

El 2013 van publicar el seu quart àlbum d’estudi que portava per títol Reflektor, els orígens del qual provenen d’un viatge realitzat pel vocalista i guitarra Win Butler en companyia de la multiinstrumentista Régine Chassagne al país de la família d’ella, Haití. Inspirats per la música haitiana, Butler i Chassagne van incorporar elements d’aquest so al nou material de la banda, junt amb influències jamaicanes.

S’ha de dir que Reflektor va suposar un canvi dels Arcade Fire en relació als àlbums anteriors perquè té un caràcter més simfònic i èpic amb un so molt més electrònic.

Això també es nota a Joan of Arc, el setè tall del disc.

“You’re the one that they used to hate
But they like you now
And everything that goes away
Will be returned somehow
They’re the ones that spit on you
‘Cause they got no heart
I’m the one that will follow you
You’re my Joan of Arc

Joan of Arc”.

Ets la que odiaven però ara els agrades. Tot allò que se’n va acabar serà retornat d’alguna manera. Son els que t’escupen perquè no tenen cor, però jo soc el que et seguirà perquè ets la meva Joana d’Arc. Joana d’Arc“.

 

El grup de Montreal, Arcade Fire, sempre en constant evolució, és uns dels grans del segle XXI.

Per saber-ne més, cliqueu aquí.

El seu web és: http://www.arcadefire.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: