ARCADI MAS. CORPUS CHRISTI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La processó de Corpus a Sitges, per Arcadi Mas.

Detall.

 

Era fill d’un sastre de Gràcia un dels millors pintors catalans de finals dels segle XIX i començament del XX: Arcadi Mas i Fondevila (1852 – 1934).

No el van precedir altres artistes a la família, però el seu pare va observar les seves aptituds artístiques i el va fer entrar a la Llotja quan encara no tenia 12 anys.

Quan es va convertir en pintor professional no va portar una vida gens extraordinària: era un home molt familiar i senzill que mai va voler sobresortir, per això més endavant no se li ha prestat l’atenció que es mereix i això que va tenir un gran èxit comercial en vida amb una clientela formada per les famílies burgeses més tradicionals, la riquesa de les quals tenia les arrels en el segle XIX. Es curiós que no era el mateix tipus de clientela que van tenir pintors com Santiago Rusiñol o Ramon Casas doncs en el cas d’aquests últims, els compradors els sortien de gent que es va enriquir després de la Primera Guerra Mundial. I és més curiós encara que tot i aquesta diferenciació de clientela, Rusiñol i Casas van considerar Arcadi Mas com el seu mestre i un incentiu per anar a treballar a Sitges com havia fet ell.

Mas va ser important no solament per la seva pintura sinó perquè va ser un artista que va anar un pas endavant per moltes coses; així, va ser el primer impressionista català i també va ser fundador de l’escola luminista de Sitges, en aquest cas, juntament amb Joan Roig i Soler.

També destaca per la seva versatilitat, perquè a més de l’oli, igualment va sobresortir en el camp de la il·lustració de llibres i revistes, l’aquarel·la i el pastel.

Una de les seves millors obres és la que aquí veiem: La processó de Corpus a Sitges, realitzada el 1887.

El quadre representa, a part de la pròpia festivitat, diversos elements característics de Sitges. Així, cal destacar les particulars reixes que veiem als dos costats de l’altar que corresponen a la casa Amell del carrer Sant Pau número 24. De la mateixa manera, la imatge que conté l’altar la podem trobar actualment en el santuari del Vinyet de Sitges. Un altre element identificable (situat sobre el pali) és la finestra trilobulada semblant a les del palau Maricel.

En aquesta pintura Mas aplica la llum que podria ser d’una platja i ho fa sobre una temàtica més popular, cosa que no feien els impressionistes francesos, que donaven més importància a la natura.

A l’Exposició de Belles Arts de Madrid d’aquell mateix any, l’obra va ser guardonada amb una medalla de segona categoria perquè no tenia les mides per guanyar un guardó més important, però així i tot, el govern espanyol no la va deixar escapar i la va adquirir.

En l’actualitat forma part de la col·lecció del Museu del Prado.

 

Arcadi Mas i Fondevila representat per Ramon Casas.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: